©Unsplash

Nieuwe kabinet krijgt Zsolt Szabó als staatssecretaris Digitalisering

Nieuwe kabinet krijgt Zsolt Szabó als staatssecretaris Digitalisering

13 juni om 15:30
Laatste update: 13 juni om 20:16

Het eerste kabinet-Schoof zit in de laatste fase van formeren en de meeste ministers en staatssecretarissen zijn inmiddels bekend. Voor de tweede keer krijgt Nederland een staatssecretaris Digitalisering. De 62-jarige Zsolt Szabó is lid van de VVD maar wordt namens de PVV de staatssecretaris, meldt NOS.

Zsolt Szabó neemt het stokje over van D66-lid Alexandra van Huffelen voor de gecombineerde portefeuille Koninkrijksrelaties en Digitalisering. Op de overheidswebsite staat dat de staatssecretaris verantwoordelijk is voor “de digitale ambities van het nieuwe kabinet”. Daaronder valt volgens de NOS “een veilige digitale overheid, en bijvoorbeeld algoritmen en AI-toepassingen en de Rijksbrede aanpak desinformatie”. 

Vice-president bij Capgemini

De staatssecretaris werkt voor de digitalisering ook veel samen met de andere ministeries. Szabó is nog niet officieel bevestigd voor de functie maar heeft wel veel overheidservaring en IT-kennis. Zo is hij nu vice-president Publieke Sector bij Capgemini, dat ook veel ICT-projecten voor de overheid uitvoert. Verder is hij voorzitter van de stichting Infofilter die het Bel-me-niet register beheert en ook nog vicevoorzitter van ECP, het platform voor de informatiesamenleving.

Tweede staatssecretaris Digitalisering

Szabó was al VVD-kamerlid van 2003 tot 2006 en woordvoerder voor de partij over onder andere ICT-kwesties. Het is de tweede keer in de geschiedenis dat een Kabinet een staatssecretaris Digitalisering krijgt. Verwacht wordt dat het Kabinet-Schoof nog beëdigd gaat worden voor het zomerreces in juli start, waarbij de meeste parlementsleden op vakantie gaan.

Lees meer over digitale wetgeving en abonneer je op onze nieuwsbrieven.