Game Pass wordt duurder, krijgt goedkoper abonnement zonder nieuwste games

©Freepik

Xbox Game Pass wordt duurder, krijgt goedkoper abonnement zonder nieuwste games
10 juli om 10:09

Het moest er een keer van komen: de prijsverhoging van Xbox Game Pass. De deal voelde soms al te goed om waar te zijn en nu gaat de prijs met drie euro per maand omhoog. Wel komt er een goedkoper standaard-abonnement met minder opties.

Vorig jaar kwam er al 1 tot 2 euro bovenop de prijs van Game Pass Core en Ultimate. En Xbox-topman Phil Spencer zei afgelopen september dat verdere prijsverhogingen in de toekomst 'onvermijdelijk' zouden zijn. En daar zijn we, tien maanden later stijgen de prijzen van Game Pass.

Wereldwijd gaan de prijzen in september omhoog, binnen Europa stijgt de prijs van Game Pass Ultimate van 14,99 euro per maand naar 17,99 euro. PC Game Pass wordt twee euro duurder en kost straks 11,99 euro per maand. Die twee abonnementen blijven verder onveranderd: Ultimate biedt de volledige Game Pass-bibliotheek met honderden games, cloud gaming en biedt op dag één toegang tot nieuwe games, die PC Game Pass ook blijft krijgen.

Nieuw is straks het Game Pass Standard-abonnement. Dat zal meer lijken op bijvoorbeeld EA Access: wel toegang tot die bibliotheek met oudere games, maar geen cloud gaming en vooral geen directe toegang tot de nieuwste games. Wel biedt dat abonnement dan kortingen op games.

Wat moet dat kosten?

Een Nederlandse prijs voor Xbox Game Pass Standard is nog niet bekend: ook op de Nederlandstalige hulppagina wordt de Amerikaanse prijs van 14,99 dollar per maand voor Standard genoemd. Alleen is Game Pass in de VS met 19,99 dollar per maand wat duurder dan hier, dus vermoedelijk zal Standard hier eerder rond de 12,99 euro per maand liggen: 2 euro goedkoper dan de huidige prijs van Game Pass Ultimate.

Game Pass Core, nodig om online te gamen en met een veel kleinere selectie gratis games, wordt een tientje per jaar duurder en kost voortaan 69,99 euro per 12 maanden. Het bestaande Game Pass for Console-abonnement is binnenkort niet meer beschikbaar voor nieuwe abonnees. Bestaande gebruikers mogen hun abonnement vooralsnog houden.

De prijsverhoging wordt vast niet toevallig doorgevoerd vlak voordat Call of Duty: Black Ops 6 in oktober voor het eerst meteen onderdeel wordt van Game Pass. De game is altijd één van de best verkochte van het jaar, maar na de afgeronde overname van Activision Blizzard kan Microsoft de game nu meteen aan alle Game Pass Ultimate-abonnees bieden.

Meer Xbox en mis niets met onze Bright-app.