©Unsplash

Apple moet binnen 2 weken andere betaaldiensten toelaten dan Apple Pay

Apple moet binnen 2 weken andere betaaldiensten toelaten dan Apple Pay

11 juli om 13:26

De Europese Commissie heeft een afspraak met Apple gemaakt dat ze andere betaaldiensten toelaten op iPhone. Vooralsnog kun je alleen contactloos betalen via Apple Pay, maar dat moet binnen twee weken ook mogelijk zijn voor andere diensten.

Apple Pay was de enige mobiele portemonnee die contactloos kon pinnen via iPhone. Dat terwijl de NFC-technologie in de smartphone gewoon dezelfde technologie is die andere betaalapps ook gebruiken, bijvoorbeeld die van banken en creditcardmaatschappijen. Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) zegt nu dat dit gelijkgetrokken wordt door Apple.

Vanaf nu zullen concurrenten effectief kunnen concurreren met Apple Pay voor mobiele betalingen met de iPhone in winkels", aldus Vestager. "Consumenten kunnen kiezen uit een breder aanbod van veilige en innovatieve mobiele portemonnees."

De Europese Commissie had Apple al langer op de korrel omdat ze met deze beschermende maatregelen de concurrentie tegenhouden. Het techbedrijf ligt al sinds 2022 onder een vergrootglas en Tim Cooks team zag de bui dan ook hangen. Ze boden in januari al aan om de NFC-chip via Apple Pay toegankelijk te maken voor andere betaalapps en begonnen wettelijke afspraken uit te hameren met de EU. Die zijn nu rond.

Tientallen miljarden euro’s boete

De afspraak loopt voor tien jaar en als Apple zijn woord breekt, kan de Europese Commissie boetes uitdelen. Die zijn niet mals en kunnen maximaal tien procent van Apple’s jaaromzet worden. Dan zou het in theorie tientallen miljarden euro’s kunnen kosten.

Apple moest eerder ook al van de Europese Commissie andere appwinkels toelaten, naast de App Store. Dat brengt alsnog een boel hoofdpijn met zich mee; zo lijkt de iPhonebouwer nog steeds dwars te liggen bij de appwinkel van Fortnite-ontwikkelaar Epic Games.

Lees meer over Apple en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.