Elektrische fietsen

'Bijna 1 op 10 Nederlanders koopt dit jaar een elektrische fiets'

elektrische fiets e-bike ebike fietsen kopen nederland fietswinkel
31 januari 2021 om 12:00
Laatste update: 31 januari 2021 om 11:59

Negen procent van de Nederlanders verwacht dit jaar een elektrische fiets kopen. Gemak is de belangrijkste reden voor de aanschaf van een nieuwe e-bike.

Dit jaar zullen er in Nederland 1,2 miljoen e-bikes worden verkocht, meldt Multiscope na een representatief onderzoek onder 6400 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Het meerendeel (61%) van de verkochte e-bikes zijn elektrische stadsfietsen. Dat type e-bike was in 2020 nog goed voor 76 procent van de verkochte e-bikes. Consumenten kiezen volgens Multiscope dan ook steeds vaker voor een elektrische mountainbike, hybridefiets, speed pedelec of elektrische bakfiets.

Gemak

Gemak wordt het vaakst (51%) als reden genoemd om een e-bike aan te schaffen, gevolgd door minder fysieke belasting en snelheid. De meeste e-bikes worden in de vrije tijd gebruikt. 36 procent van de e-bikes wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden, zoals woon-werkverkeer

Gazelle, Sparta en Stella

De merken Gazelle (16%), Sparta (16%) en Stella (12%) hebben de grootste marktaandelen op de Nederlandse e-bike-markt.

Batavus is de nummer vier met een marktaandeel van 9 procent, op enige afstand gevolgd door merken als Giant, QWICCortina en Koga.