EU onderzoekt meebetalen aan satellietinternet in Oekraïne
'Niet te afhankelijk van Musk'

EU onderzoekt meebetalen aan satellietinternet in Oekraïne

18-10-2022 13:10 Laatste update: 13:10

De Europese Unie kijkt naar het mogelijk financieren van het Starlink-satellietinternet in Oekraïne. De dienst van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, is belangrijk in delen van het land. De EU vreest dat Oekraïne zo afhankelijk wordt van de grillen van Musk.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Josep Borrell heeft het plan voor de financiering van Starlink geopperd. Het is maandag besproken door de ministers van buitenlandse zaken van de EU-lidstaten. De regeringen onderzoeken nu wat de mogelijkheden zijn, zegt de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis tegen Politico. Meerdere EU-landen hebben volgens Landsbergis interesse in het plan getoond, maar details over de mogelijke kosten zijn er nog niet.

SpaceX-dienst Starlink speelde na de invasie door Rusland een belangrijke rol bij het online houden van Oekraïense overheden, het leger en burgers.

Tientallen miljoenen dollars

SpaceX vroeg onlangs aan het Amerikaanse ministerie van Defensie om bij te dragen aan de torenhoge kosten van Starlink in Oekraïne. Het bedrijf van Musk, de rijkste man ter wereld, schreef de kosten niet meer te kunnen opbrengen. Het zou voor de rest van het jaar ruim 120 miljoen dollar kosten en de komende 12 maanden bijna 400 miljoen dollar. Maar vervolgens bedacht Musk zich: hij zegt nu dat het bedrijf wel door wil gaan met de financiering. Het verzoek aan het Pentagon is volgens Musk 'al ingetrokken'.

Vrees voor macht Musk

De Europese Unie vreest dat Musk te veel macht krijgt. Landsbergis wil niet dat het internet in Oekraïne afhankelijk is van een 'supermachtige' persoon die "op een dag wakker zou kunnen worden en kan zeggen 'Dit wil ik niet meer doen', en dat is het dan".

Volgens de minister is het beter als er een contract komt tussen SpaceX en 'een coalitie van landen' die Starlink zouden kopen en zouden leveren aan de Oekraïners.

20.000 schotelantennes

Tot nu toe leverde SpaceX zo'n 20.000 Starlink-schotelantennes aan Oekraïne. Musk zei onlangs dat het bedrijf al voor 80 miljoen dollar aan apparatuur aan Oekraïne heeft gegeven.

Het Russische leger probeerde na de invasie in Oekraïne de telecomnetwerken in het land te vernietigen. Zo werd onder andere het satellietnetwerk van Viasat in Oekraïne platgelegd door de Russen. De Starlink-ontvangers waren in sommige delen van het land nog de enige manier om toegang tot internet te krijgen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei later dat hij Elon Musk 'erg dankbaar' was. 

Drieduizend satellieten

SpaceX heeft tot nu toe drieduizend satellieten voor Starlink gelanceerd. Het satellietinternet is in meer dan 40 landen beschikbaar, waaronder sinds vorig jaar in Nederland.  Onlangs liet Musk Starlink ook activeren in Iran

Normale gebruikers van Starlink betalen 85 euro per maand voor de internetdienst. De benodigde schotelantenne kost eenmalig 480 euro.

Getest: Satellietinternet Starlink