©Unsplash

Microsoft Excel gebruiken op een VR-bril: zo ziet dat eruit

Microsoft Excel gebruiken op een VR-bril: zo ziet dat eruit

17 december om 20:51

Microsoft heeft zijn bekende tekstverwerker Word, spreadsheetsoftware Excel en presentatietool PowerPoint op Meta Quest uitgebracht. Je kunt dus Microsoft 365-apps gebruiken op een VR-bril. Maar hoe is dat, je werk doen in virtual reality?

Bij VR denken mensen al snel aan gamen: met controllers in de hand zwaardvechten, schieten of dansen bijvoorbeeld. Hoe navigeer je dan door een spreadsheet? Gelukkig hoeft dat niet per se via die gamecontrollers. Het is mogelijk om een Bluetooth-toetsenbord en een muis te koppelen aan de VR-bril om deze programma’s te gebruiken op een iets natuurlijkere manier. Daarnaast kunnen gebruikers de bekende VR-handen gebruiken om te helpen bij het aansturen.

Webversie

Op Meta Quest VR-brillen wordt gebruikers een versie van de programma’s voorgeschoteld die sterk lijkt op de webversies ervan. Wel worden ze als aparte apps geïnstalleerd. Wanneer iemand bijvoorbeeld Word opent, dan krijgt diegene eerst de verschillende sjablonen te zien. Er is dan een keuze voor een blanco document, een sjabloon voor een curriculum vitae of een ander bekend sjabloon. Hetzelfde geldt voor Excel en PowerPoint: die zien er ook in de virtuele wereld heel bekend uit. Gebruikers krijgen toegang tot deze ‘Office-apps’ met een Microsoft-account. 

In VR in de cijfers duiken in Excel, dat is toch heel anders dan achter een bureau werken met een scherm op iets meer afstand van de ogen. Maar zelfs mensen die gewend zijn om met meerdere schermen te werken, kunnen die nabootsen in de virtuele wereld. Zo ziet zo’n werksessie met de Microsoft 365-apps eruit op zo’n VR-bril:

Meta Quest

De Microsoft 365-programma's worden steeds vaker op nieuwe manieren gebruikt. Zo werd recent de kunstmatige intelligentie Copilot toegevoegd aan de software, waardoor AI kan helpen met het schrijven van een Word-document, het verfijnen van een presentatie of helpen bij een ingewikkelde formule in Excel.

En nu zijn de standaard versies van Word, Excel en PowerPoint er dus in virtual reality. De apps staan in de Quest Store op Meta Quest-VR-brillen. Daar is ook sinds kort de Xbox Game Pass-app te vinden, waarmee gamers toegang krijgen tot honderden games in VR, mits ze een Xbox Game Pass-abonnement hebben. Wel is er naast zo’n abonnement en de VR-bril een Bluetooth-controller nodig.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.