©Graham Bensinger

Broer van Elon Musk: 'Zelfrijdende Tesla komt er nog lang niet'

Broer van Elon Musk: 'Zelfrijdende Tesla komt er nog lang niet'

8 februari om 23:35

Kimbal Musk, de broer van Elon én bestuurslid bij Tesla, is lang niet zo optimistisch als zijn broer over de komst van een volledig zelfrijdende Tesla. Elon Musk denkt - zoals vaker - dat het binnenkort al zover is, maar Kimbal verwacht dat het nog vele jaren zal duren.

Elon Musk roept al sinds 2016 dat Tesla 'binnen een jaar' met een volledig zelfrijdende auto komt. Ondanks de naam van Tesla's huidige rijhulpsysteem, Full-Self Driving, is het systeem niet autonoom. Je moet altijd je handen aan het stuur houden (en de Apple-bril Vision Pro afzetten achter het stuur). Maar Elon Musk riep het onlangs gewoon nóg een keer: de zelfrijdende Tesla wordt 'waarschijnlijk dit jaar' werkelijkheid, denkt hij. Maar zijn broer Kimbal denkt er een stuk realistischer over. 

Kimbal Musk zegt in een interview dat het nog minstens vijf jaar gaat duren voordat de volledig zelfrijdende Tesla er komt. "Ik zou zeggen misschien 5 jaar. Absoluut in dit decennium. Ik denk dat we eerder met de robotaxi zouden kunnen komen, en die zou helemaal geen stuur hebben. Je moet ook aan overheidsvoorschriften voldoen. Daar moeten we doorheen komen." De zelfrijdende taxi waar Tesla aan werkt zou trouwens geen pedalen of stuur meer hebben.

Nieuwe testversie is een stuk beter

Tesla kwam eind januari met de Beta v12 van Full-Self Driving (FSD), met veel verbeteringen, zoals in het gebruik van neurale netwerken bij de besturing. Daarmee zet de fabrikant wel weer een stap naar de volledig zelfrijdende auto, maar er is nog veel trainen en verbeteren van de software nodig voordat het zover is. 

De nieuwste testversie gaat volgens de eerste gebruikers beter om met allerlei rijscenario's in de stad en komt meer overeen met menselijk rijgedrag. Snellere reactietijden en soepelere overgangen zouden zorgen voor een comfortabelere rijervaring. Ook kan de auto voortaan autonoom aan de kant van de weg stoppen.

Lees meer nieuws over Tesla en blijft op de hoogte met onze nieuwsbrief.