©FriscoLive415

Woedende menigte vernielt zelfrijdende Waymo-taxi in San Francisco

Woedende menigte vernielt zelfrijdende Waymo-taxi in San Francisco

12 februari om 11:44

De toekomst kan bedreigend zijn, blijkt uit een opvallend incident in het hart van Silicon Valley. Daar werd een een zelfrijdende auto van Waymo totaal de vernieling in getrapt.

Met hooligan-gedrag rond de Super Bowl, het grootste sportevenement in de VS, heeft het vandalisme niks te maken. Het incident gebeurde namelijk al op zaterdagavond: toen werd de zelfrijdende Jaguar van Waymo aangevallen in het Chinatown van San Francisco, meldt The Autopian. Iemand begon op het dak van de autonome taxi te springen, en sloeg ook de vooruit in.

Al snel vormde zich een menigte rond de witte wagen van Waymo, die de auto met verf bekladde en de ramen ingooide. Uiteindelijk werd de auto in brand gezet. Waymo stelt dat er op het moment van het vandalisme "geen passagiers vervoerd worden, meldt The Verge. En hoewel de directe aanleiding van de aanval niet bekend is, laat die zich wel raden. Het schuurt namelijk al langer tussen de inwoners van San Francisco, de techbedrijven in het algemeen en zelfrijdende auto's in het bijzonder.

Autonome taxi als toonbeeld van kloof

San Francisco wordt door sommigen al een mislukte stad genoemd. Het hart van Silicon Valley heeft de hoogste salarissen van de hele VS, waardoor wonen in de stad onbetaalbaar wordt voor wie niet in de tech-sector werkt. Dat heeft gezorgd voor enorme dakloosheid en steeds meer criminaliteit in de stad.

Tegen die achtergrond moeten inwoners van de stad aanzien hoe de zelfrijdende taxi's van de grote techbedrijven op hun openbare weg mogen experimenteren. Eind vorig jaar nog werden bijna duizend robottaxi's van Waymo-rivaal Cruise teruggeroepen, nadat zo'n wagen een voetganger zes meter meesleurde. Ook was er een incident waarbij robottaxi's een ambulance klemreden. Eerder was het stadsbestuur van San Francisco de robottaxi's ook al beu, al was het maar vanwege de overlast die de wagens opleveren, nog los van de ongelukken. Twee jaar geleden stonden de robottaxi's van Waymo bijvoorbeeld steeds op een rijtje vast in dezelfde doodlopende straat, tot ergernis van de bewoners.

Verder zijn taxichauffeurs natuurlijk bang dat ze vervangen zullen worden door de zelfrijdende auto's. Sowieso is er vaak tegenstand bij nieuwe vormen van vervoer. Deelvoertuigen zoals stepjes, fietsen en scooters zijn ook vaak het slachtoffer van vandalisme. Toch steekt dit incident er bovenuit.

Meer over zelfrijdende auto's en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.