©Emojipedia

iOS 17.4 komt eraan: dit is er nieuw in de grote iPhone-update

iOS 17.4 komt eraan: dit is er nieuw in de grote iPhone-update

4 maart - 21:49 Laatste update: 6 maart - 12:04

Deze week brengt Apple een nieuwe versie van iOS uit. Van nieuwe appstores tot nieuwe emoji's: we zetten de belangrijkste vernieuwingen voor je op een rij.

UPDATE: iOS 17.4 is nu te downloaden

Rond de nieuwe update van iOS hangt een wat minder feestelijke sfeer dan normaal. Apple is namelijk verplicht te voldoen aan de nieuwe regelgeving van de EU als onderdeel van de Digital Markets Act (DMA). Daarom zijn sommige updates alleen te merken op Europese iPhones.

Andere appstores

Misschien wel de grootste iOS-update in tijden is de ondersteuning van externe appstores. Dat is voor Apple vloeken in de kerk. De wijziging is dan ook het gevolg van de DMA, die techreuzen verplicht om voortaan ook andere appwinkels toe te laten op hun platform.

Of we er gelijk veel van zullen merken, valt nog af te wachten, aangezien Apple op zijn beurt weer strenge (en misschien wel lucratieve) eisen stelt aan derden die zo'n appstore op iOS willen lanceren. Maar bij partijen die het uiteindelijk lukt, krijg je wat meer vrijheid, bijvoorbeeld over het soort apps dat beschikbaar is. Ook wil Epic Games, het bedrijf achter Fortnite, de kans benutten om zijn populaire game weer op de iPhone en iPad te lanceren.

Meer veranderingen in de EU

Naast de meerdere appstores, zullen de ontwikkelaars van mobiele browsers, zoals Firefox, Chrome, Opera en Brave, straks meer vrijheid krijgen om hun browser-app helemaal naar eigen hand te zetten, zonder enige bemoeienis van Apple. Hierdoor zullen er naar verwachting nieuwe functies opduiken die eerder misschien niet door Apple werden toegelaten of ondersteund.

Daarnaast zul je als gebruiker straks ook de vraag krijgen welke browser je het liefste zou willen gebruiken. Hiermee wil de EU ervoor zorgen dat gebruikers een bewuste keuze maken als het aankomt op hun webbrowser en alle browsers dus een eerlijke kans te geven.

Met de nieuwe versie van iOS kun je ook op andere manieren betalen, als je bijvoorbeeld een abonnement afsluit voor een bepaalde app. In het verleden werd je als gebruiker in feite gedwongen om de betaaldienst van Apple te gebruiken, maar daar komt nu dus verandering in. Dat heeft mogelijk als gevolg dat de prijzen voor apps ook iets gunstiger zullen worden.

Betaal je graag met je Apple Pay in de winkels, dan zul je daar straks ook een andere betalingsprovider dan Apple voor kunnen kiezen, zoals die van je bank of een andere app. Zoals het verhaal met de browsers, wil de EU zowel gebruikers en ontwikkelaars meer vrijheid geven, zodat veelgebruikte functies niet alleen beperkt worden tot Apple's eigen systemen.

Diefstalbeveiliging uitgebreid

Een recent toegevoegde functie van iOS biedt gebruikers de mogelijkheid om niet alleen naar de geheime code te vragen bij het ontgrendelen van je iPhone. Een gestolen iPhone met een gestolen code kan rampzalige gevolgen hebben. iPhone-dieven die ook de toegangscode van het toestel hadden, konden razendsnel Find My iPhone uitschakelen en toegang krijgen tot apps en e-mails.

Hierom kwam Apple in iOS 17.3 al met de Stolen Device Protection. Daardoor zijn sommige functies van de iPhone alleen na ontgrendeling met Face ID of Touch ID te gebruiken. In iOS 17.4 is dit verder uitgebreid. Je kunt ervoor kiezen om altijd een beveiligingsvertraging te vereisen bij het wijzigen van de beveiligingsinstellingen op je iPhone. Zo'n vertraging gold voorheen alleen als je je niet op een bekende locatie bevond. 

Favoriete podcasts lezen

Als je voortaan in de trein zit zonder koptelefoon of oordoppen en je wilt toch graag je favoriete podcast meekrijgen, dan lees je 'm toch gewoon. Dat is in ieder geval de gedachte achter de functie van Apple Podcasts, waarmee je straks dus iedere podcast kunt teruglezen als transcript. 

Nieuwe emoji's

Altijd leuk, nieuwe emoji's. We naderen alweer de vierduizendste emoji. Met iOS 17.4 zullen er weer een zestal emoji's worden verwelkomd. Je kunt straks dus gebruik maken van een emoji om hoofdschudden uit te drukken (in beide richtingen). Ook nieuw: een feniks, een limoen, een bruine paddenstoel en een kapotte ketting. 

Siri laten voorlezen in andere talen

Ook Siri krijgt een kleine update. Zo kan je digitale assistent straks ook in andere talen berichten voorlezen en dus niet alleen in de vooringestelde taal. Als je deze optie graag wilt gebruiken, dan kun je dat na het installeren van iOS 17.4 doen via Instellingen > Siri & Zoeken > Berichten met Siri. Onder het gedeelte "Berichten lezen", kun je vervolgens een nieuwe taal toevoegen.

Persoonlijk welkomstscherm

Niet schrikken als je na het installeren van de update plotseling een heel ander startscherm te zien krijgt, dit is namelijk ook onderdeel van de update. Bij het opstarten krijg je straks in ieder geval je profielfoto met je naam te zien. Een persoonlijke touch dus, en vergelijkbaar met het startscherm op andere Apple-computers, zoals de MacBook of de iMac.

Snel inzicht in batterijgezondheid

De batterij van je iPhone is een onderdeel dat na verloop van tijd langzaam minder wordt en dus je aandacht nodig kan hebben. Met deze update wordt het makkelijker om te checken hoe het er met de batterij in je iPhone voorstaat. Het Batterij-menu in je instellingen geeft voortaan sneller inzicht in de gezondheid van je batterij, waardoor je dus makkelijker kunt zien of deze misschien aan vervanging toe is.

Apple Carplay

Gebruik je Apple Carplay in je auto, en beschik je over de dual screen eigenschap, dan zul je met de nieuwe update nieuwe instrumenten krijgen die moet waarschuwen voor afritten en andere manoeuvres die typisch zijn voor op de snelweg. "Gebruikers kunnen het gewenste weergavetype tussen het hoofd- en instrumentenscherm wisselen door op de kaart-configuratieknop in de rechterbovenhoek van het hoofdscherm van Maps te tikken", aldus Apple.

Apple Watch en Vision Pro

Mensen die een Vision Pro dragen in combinatie met een Apple Watch hebben gemerkt dat er soms verwarring ontstaat als je dubbel tikt op je slimme horloge en je bril daarop ongewenst reageert. Dit probleem moet opgelost zijn met deze update.

Webapps

Met de komst van iOS 17.4 dreigde de ondersteuning voor webapps op het thuisscherm in de EU te verdwijnen. Maar Apple is daar inmiddels op teruggekomen. De Home Screen-webapps blijven bestaan. 

Lees meer nieuws over Apple en blijft op de hoogte met onze Bright-app.