© Unsplash

Nissan en Honda willen Chinese elektrische auto's het vuur aan de schenen leggen

Nissan en Honda willen Chinese elektrische auto's het vuur aan de schenen leggen

13 maart - 21:47

De Japanse autofabrikanten Nissan en Honda gaan mogelijk samenwerken om goedkopere elektrische auto’s op de markt te brengen. Op die manier willen ze de strijd aangaan met snelgroeiende Chinese automerken, zoals BYD

Nissan zou intern gesprekken voeren over een mogelijke samenwerking met Honda. Dat meldt de zakenkrant Nikkei Asia, dat met mensen binnen het bedrijf kon spreken. Het doel is om goedkopere EV’s op de markt te brengen, om te concurreren met Chinese automakers. Het is niet duidelijk wat het standpunt van Honda is, staat te lezen in Nikkei

Momenteel staat er nog niets vast. Volgens de bronnen bij Nissan is er binnen het bedrijf wel al besproken welke opties er zijn voor een samenwerking. Een van de mogelijkheden die worden onderzocht, is een gezamenlijk nieuw EV-platform.

Ook de gemeenschappelijke ontwikkeling van accu’s wordt besproken. Nissan zou ook overwegen om dezelfde EV-aandrijflijn als Honda te gebruiken, zodat het voor beide bedrijven voordeliger wordt om die aan te schaffen.

Schrik van BYD

Het einddoel is om goedkope EV’s te produceren. Automakers zijn immers geschrokken van de opmars van Chinese concurrenten. Vooral BYD legt hen het vuur aan de schenen. De Chinese autofabrikant is nu de grootste maker van EV’s in de wereld en heeft de voorbije maanden bovendien fors zijn prijzen verlaagd. Ook brengt het bedrijf steeds goedkopere nieuwe modellen uit.

Ook in Japan is BYD populair. De auto’s zijn nog maar een jaar in het land verkrijgbaar, maar zijn nu al goed voor 20 procent van de Japanse EV-import. Dat terwijl sommige binnenlandse automakers zoals Toyota zeer traag zijn met het opvoeren van de EV-productie. Nissan en Honda zouden door een samenwerking een inhaalslag kunnen maken. 

Lees meer over elektrisch rijden en mis niets met onze nieuwe app.