©Apple

WWDC 2024 komt eraan: wat heeft Apple allemaal in petto?

WWDC 2024 komt eraan: wat heeft Apple allemaal in petto?

26 maart - 19:55 Laatste update: 20:13

Apple heeft vandaag zijn 35e ontwikkelaarscongres Worldwide Developers Conference (WWDC) aangekondigd. De iPhone-maker lichtte al een tipje van de sluier op door te hinten naar mogelijke aankondigingen over AI.

WWDC 2024 gaat op maandag 10 juni van start en duurt tot 14 juni. Dat heeft Apple bekendgemaakt. Het jaarlijkse evenement begint altijd met een keynote, waarin Apple dit jaar wellicht onder andere iOS 18, macOS 15, watchOS 11, iPadOS 18 aankondigt. Maar waarschijnlijk zal het belangrijkste onderwerp tijdens de keynote en WWDC 2024 kunstmatige intelligentie (AI) zijn. 

Greg Joswiak, senior vicepresident van wereldwijde marketing bij Apple, hintte op X ook alvast dat het bedrijf op WWDC 2024 gaat vertellen wat het allemaal in petto heeft. De conferentie gaat volgens hem ‘Absolutely Incredible’ zijn, niet toevallig geschreven met de twee hoofdletters A en I.

Veel geld, veel ambitie

Het is al langer bekend dat Apple veel geld investeert om generatieve AI-toepassingen te ontwikkelen, maar tot nu toe heeft het bedrijf daar nog niet veel over gezegd. Volgens de geruchten ziet Apple het echter groots. Het bedrijf wil naar verluidt AI integreren in zo goed als alle aspecten van iOS 18, een update die volgens Applekenner Mark Gurman door Apple als een van de grootste in zijn geschiedenis wordt beschouwd. 

Ook ceo Tim Cook spreekt klare taal. Het bedrijf komt ‘binnenkort’ met een ‘doorbraak’ op vlak van generatieve AI, zei hij in februari. Hoewel hij niet concreet zei wat hij daarmee bedoelt, is intussen bekend dat Apple jaarlijks minstens een miljard dollar in de technologie wil pompen.

Nog geen eigen AI-chatbot?

Apple zou volgens Gurman met de update naar iOS 18 nog geen eigen AI-chatbot, vergelijkbaar met ChatGPT en Microsoft Copilot, uitbrengen. Het bedrijf voert nog overleg met meerdere grote partijen over samenwerkingen op AI-gebied, waaronder Google, OpenAI en het Chinese Baidu. Volgens Gurman worden op WWDC wel andere AI-functies onthuld die 'gebruikers helpen in hun dagelijks leven'.

Met behulp van AI wil Apple ook zijn digitale assistent Siri slimmer maken. Siri moet dan complexere vragen kunnen beantwoorden. Bovendien zou Apple in zijn Berichten-app met een AI-functie gebruikers helpen met het schrijven van teksten. Verder krijgen veel eigen Apple-apps, zoals Apple Music, Shortcuts, Pages, Numbers en Keynote, allerlei nieuwe AI-toepassingen.

Lees meer over de iPhone 16, of blijf op de hoogte met de Bright Nieuwsbrief.