©Spotify

Spotify eindelijk in betere geluidskwaliteit? Nieuw abonnement Music Pro lekt uit

Spotify eindelijk in betere geluidskwaliteit? Nieuw abonnement Music Pro lekt uit

12 april om 21:43
Laatste update: 12 april om 21:43

Het langverwachte Spotify-abonnement met lossless-geluidskwaliteit lijkt dichterbij dan ooit. Vermeldingen over een Music Pro-functie met hogere geluidskwaliteit zijn namelijk uitgelekt. Ze doken recent op in de data van de muziekdienst.

Dat meldt een Reddit-gebruiker die in de code van een recente Spotify-build voor Android is gedoken. Hij trof daar vermeldingen aan als ‘24-bit/44.1 kHz FLAC’, ‘Your favourite music in 16-bit and 24-bit high-fidelity sound’ en ‘Control your lossless listening’.

Volgens de dataminer op Reddit zou Spotify zijn nieuwe abonnement 'Music Pro' noemen. Naast de lossless-kwaliteit zou er een functie geïntroduceerd worden die gepatenteerde technologie gebruikt om audio te optimaliseren voor een specifieke koptelefoon. AirPods zouden in ieder geval compatibel zijn met de nieuwe functie.

Ook wordt het mogelijk om playlists te beluisteren op basis van je gemoedstoestand en de activiteit die de luisteraar onderneemt, bijvoorbeeld sporten, studeren of lezen.

Een peperduur abonnement?

Het Reddit-lek komt vlak geruchten die beweren dat Spotify zijn abonnementsprijs in enkele gebieden omhoog wil gooien. Het zou de tweede prijsverhoging in één jaar tijd zijn. Volgens Bloomberg gaat de prijs van Spotify met een tot twee dollar per maand omhoog, in ieder geval later dit jaar in de VS. In Nederland is nog geen sprake van een prijsverhoging.

Tidal heeft prijs verlaagd

Tegelijkertijd heeft Tidal, een andere streamingdienst met lossless-audiokwaliteit, zijn abonnementsprijs juist versimpeld en flink omlaag gegooid. Je betaalt nu maandelijks net geen 11 euro, waardoor je nu maandelijks net zoveel betaalt als voor Spotify.

Voorheen moest je kiezen tussen de Tidal HiFi- en HiFi Plus-abonnementen. Beide varianten boden betere geluidskwaliteit: de goedkoopste speelde muziek af op 16-bit, 44.1 kHz FLAC - dezelfde kwaliteit als cd’s. HiFi Plus deed er met 24-bit, 192 kHz en opties voor HiRes FLAC, Dolby Atmos en Sony 360 Reality Audio nog een schepje bovenop. Nu zijn die abonnementen dus samengevoegd, maar dan met de best mogelijke kwaliteit van het HiFi Plus-abonnment.

De prijsverlaging ging op 10 april in voor zowel bestaande als nieuwe klanten in de 61 regio’s waar de dienst wereldwijd beschikbaar is. Heb je al een Tidal-abonnement? Dan hoef je niets te doen om te profiteren van de nieuwe prijs. Je abonnement wordt namelijk automatisch omgezet.

Lees meer nieuws over Spotify en blijf op de hoogte met onze nieuwe app.