Gebruik je vaak je smartphone in bed? Dan is deze nieuwe Android-functie voor jou

© Pexels

Gebruik je vaak je smartphone in bed? Dan is deze nieuwe Android-functie voor jou

De nieuwe versie van Android krijgt een verbetering die erg prettig is als je regelmatig 's avonds laat in bed nog je smartphone gebruikt. De functie zorgt er dan voor dat het scherm van je telefoon nog meer kan dimmen dan momenteel is toegestaan.

Hoewel het ten koste van je slaap gaat, gebruiken veel mensen hun telefoon 's avonds laat nog een tijdje in bed. Android 15 krijgt een nieuwe mogelijkheid om het scherm van je mobiel dan nog minder helder te maken dan momenteel is toegestaan door het systeem. Het telefoonscherm kan dan een kleinere helderheid gebruiken dan de huidige limieten in Android. Het nieuwe helderheidsniveau is opgedoken in code van een testversie van Android 15, meldt Android Authority.

Android heeft als een toegankelijkheidsfunctie al een optie waarmee je tijdelijk het scherm van je telefoon minder helder dan normaal kan maken. Maar dit moet je steeds handmatig aanzetten. Android 15 doet er binnenkort nog een schepje bovenop. De nieuwe Android-versie geeft je meer controle over de minimale helderheid van je telefoonscherm. De nieuwe instelling wordt in de codes 'nog meer dimmen' genoemd.

Groter bereik in helderheid

Momenteel kan je in Android kiezen voor Adaptieve helderheid, waarbij het scherm zichzelf aanpast aan het licht in je omgeving, of met een schuifregelaar zelf de helderheid aanpassen. Maar smartphones houden zich daarbij aan bepaalde minimale en maximale waarden qua schermhelderheid, die Android oplegt. Veel smartphones kunnen een lagere schermhelderheid aan dan Android nu toestaat. Dit lijkt dus in Android 15 te gaan veranderen, omdat er volgens de code sprake is van 'het vergroten van het bereik' van de helderheid.

De nieuwe optie komt te staan onder de knop voor adaptieve helderheid in de instellingen. Gebruikers van de eerste testversie van Android 15, die door Google onlangs is uitgebracht, krijgen de nieuwe optie nog niet te zien. Dat lijkt pas in een volgende bétaversie te volgen.

Volgens schermanalist Dylan Raga kan ook de adaptieve schermfunctie straks de helderheid van het scherm automatisch extra verlagen in situaties met zeer weinig licht. Eén keer instellen en je hebt er dan geen omkijken meer naar.

Android 15

Android 15 verschijnt waarschijnlijk in augustus of september. Op 14 mei maakt Google tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarsevent Google I/O 2024 meer bekend over de vernieuwingen in de nieuwe Android-versie.

Lees meer nieuws over Android en mis niets met ons WhatsApp-kanaal