© Apple

iOS 17.5 is nu verschenen en heeft deze twee belangrijke veranderingen

iOS 17.5 is nu verschenen en heeft deze twee belangrijke veranderingen

13 mei - 21:42

De nieuwe versies van iOS en iPadOS zijn maandagavond door Apple uitgebracht. Met iOS 17.5 en iPadOS 17.5 krijgen de iPhone en iPad weer een paar vernieuwingen. We zetten de veranderingen voor je op een rij.

Hoewel iOS 18 dit najaar de echte grote iPhone-update wordt, bevat iOS 17.5 voor een relatief kleine update toch een paar opvallende veranderingen. Voor Europeanen is iOS 17.5 belangrijk vanwege een verandering die bedoeld is om aan de strengere EU-regelgeving te voldoen. Ook is er een oplossing voor een probleem waarvan je misschien niet eens wist dat je het had.

Apps via het web

Het is vanaf nu mogelijk om sommige iOS-apps direct te downloaden via de websites van de ontwikkelaars. Dit zou het installeren van apps laagdrempeliger moeten maken. Dat betekent dus dat je niet per se naar de Apple App Store hoeft te gaan om ze te zoeken en te downloaden. Dat kan natuurlijk nog wel, maar is dus niet noodzakelijk. In dit artikel lees je hoe het downloaden van een iOS-app vanaf een website in zijn werk gaat.

Niet iedere ontwikkelaar mag zijn apps op deze manier aanbieden, omdat Apple nog altijd strenge regels stelt aan de omgeving waarin deze apps worden aangeboden. Overigens lijkt het erop dat Apple hiermee inspeelt op de EU-regelgeving die zowel ontwikkelaars als consumenten meer keuzevrijheid zou moeten bieden. 

Niet meer ongemerkt gevolgd worden

Heb jij ook weleens het gevoel gehad dat iemand je aan het volgen was? Nu kun je met de hulp van Apple erachter komen of dit ook echt het geval is. Vanaf iOS 17.5 kun je een nieuwe functie gebruiken die je waarschuwingen geeft van ongewenste tracking door bluetooth-trackers van onbekenden.

Deze nieuwe functie is ontwikkeld in samenwerking met Google. Hoewel de functie al bestond voor de AirTag, Apple's eigen draagbare tracker, is deze nu ook beschikbaar voor andere gadgets. Als er straks een onbekende tracker met jou in de buurt meebeweegt, zul je een melding krijgen. Het is een manier om je als gebruiker beter te beschermen en deze 'ongewenste volgers' af te schudden.

Nieuwe achtergrond

Tot slot is er nog een nieuwe achtergrond uitgebracht voor je toegangsscherm als je deze helemaal in de stijl van 'Pride pracht' wilt zetten. Apple introduceert deze ter ere van de LGBTQ+-gemeenschap en is terug te vinden in je Instellingen. Voor een overzicht van alle andere updates kun je deze pagina bekijken.

Wil je deze nieuwe versie voor iOS of iPadOS gelijk installeren? Ga dan naar je Instellingen > Algemeen > Software-update. Wanneer de update wordt aangeboden, selecteer je "Download en installeer". Zet even een kopje thee en wacht tot je toestel opnieuw is opgestart. Daarna kun je ermee aan de slag.

Lees meer over de uitgelekte nieuwe functies van iOS 18.

Volg meer nieuws over de iPhone en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.