© BYD

Deze goedkope elektrische auto komt naar Europa, wat gaat ie kosten?

Deze goedkope elektrische auto komt naar Europa, wat gaat ie kosten?

22 mei om 22:23

De Chinese autoreus BYD brengt volgend jaar zijn goedkope elektrische auto Seagull uit in Europa. In China is deze EV te koop voor 9.000 euro. In Europa zul je mogelijk het dubbele moeten betalen, maar ook daarmee zou het een van de goedkoopste EV's op de markt zijn.

BYD heeft plannen aangekondigd om zijn Seagull EV in Europa uit te brengen. De auto zal volgens Bloomberg hier 'minder dan 20.000 euro' gaan kosten. De prijzen voor verschillende versies van de auto variëren in China van 9.000 euro voor de basisversie tot net iets minder dan 11.000 euro voor de versie met de grotere accu. Om de auto in Europa op de markt te mogen brengen, moeten echter aanpassingen worden gedaan en door heffingen loopt de prijs op.

In China al langer op de markt

De nieuwste versie van de BYD Seagull, de EV Honor Edition, is in China in maart op de markt gekomen. De Seagull EV komt in twee varianten: eentje met een 30 kWh accu, die volgens het bedrijf een actieradius van 305 kilometer mogelijk maakt, en een andere versie met een 38,88 kWh accu en een rijbereik van 405 kilometer. Alle uitvoeringen ondersteunen snelladen, waarbij 30 tot 80 procent opladen in 30 minuten kan plaatsvinden. Het is niet bekend of dezelfde versies naar Europa komen of wanneer dat zal gebeuren. 

De auto biedt plaats aan vier passagiers en is uitgerust met een aantal opvallende snufjes, althans voor zo'n goedkope auto. De Seagull is onder meer uitgerust met een draaibaar touchscreen. Ook kun je draadloos je telefoon opladen.

Ook al in Zuid-Amerika te koop

De lage prijs, de relatief goede actieradius en de technologische snufjes hebben de auto nu al populair gemaakt in China, maar ook in Zuid-Amerika. In Mexico wordt de auto, daar de Dolphin Mini genaamd, voor omgerekend zo’n 18.000 euro verkocht.

Zelfs als deze auto naar Nederland komt, zal hij ongetwijfeld duurder zijn. Daarnaast moet je rekening houden met de mogelijke invoering van importheffingen op Chinese EV's, iets waar Europa nog overweegt.

Dacia Spring

Desondanks kan een vergelijkbaar model van BYD de grote Europese autofabrikanten, zoals Volkswagen, Stellantis en Renault, het vuur aan de schenen leggen. Ter vergelijking: de goedkoopste nieuwe EV in ons land, de vernieuwde Dacia Spring, kost momenteel 18.950 euro. BYD verkoopt in Nederland al zeven verschillende EV-modellen, waaronder de Dolphin.

Lees meer over elektrisch rijden en mis niets met onze nieuwe app.