Goedkope Samsung-telefoon op het oog? Grote kans dat die uit China komt

©Unsplash

Goedkope Samsung-telefoon op het oog? Grote kans dat die uit China komt

Samsung lijkt van plan te zijn om nog meer van zijn goedkopere smartphones in China te laten ontwerpen en produceren. Mogelijk besteedt het bedrijf dit jaar een kwart van zijn smartphone-productie uit aan Chinese bedrijven.

Samsung zou het maken van zijn goedkopere modellen volgens de Chinese website The Elec (vertaling via Android Authorithy) dit jaar verhogen van 44 miljoen naar 67 miljoen exemplaren. Daarnaast zouden nog eens 28 miljoen exemplaren in Vietnam worden gemaakt. Als de geruchten kloppen, zou de productie van een kwart van alle Samsung-telefoons die dit jaar gemaakt worden, zijn uitbesteed aan zogeheten original device manufacturers (ODM’s).

De productiestrategie van Samsung is niet nieuw. Sinds 2019 besteedt het bedrijf uit Zuid-Korea het ontwerp en de productie van zijn goedkopere telefoons uit aan ODM’s. Naar verluidt deed Samsung dat om kosten te besparen, terwijl de high-end telefoons (zoals de komende Galaxy S25-serie) gewoon binnen de eigen supply chain worden gemaakt.

Betere prijzen hebben een keerzijde

De consument kan de vruchten plukken van Samsungs productiestrategie, het levert immers betaalbaardere telefoons op, maar er hangen ook risico’s aan vast. De bedrijven die de telefoons voor Samsung ontwerpen en produceren, zouden in theorie kunnen kiezen voor goedkopere onderdelen van mindere kwaliteit. Op die manier zouden zij op hun beurt de winstmarge weer omhoog kunnen krijgen.

Maar goed, ben je van plan om de aankomende Galaxy S25 te kopen, dan hoef je dus niet bang te zijn om een telefoon uit China in handen te krijgen. De sensoren van het camera-eiland op de achterkant van de Galaxy S25 Ultra krijgen volgens andere geruchten overigens een upgrade.

Meer resolutie

Waar de S25 Ultra net als zijn voorgangers een 200 megapixel-camera heeft, worden alle telefoto- en ultrawide-lenzen volgens het gerucht flink geüpgraded. Ze zouden namelijk allemaal een 50 megapixel-lens krijgen. Ter vergelijking: de ultrawide-lens op de Galaxy S24 Ultra heeft een resolutie van 12 megapixels en slechts één van de twee telefotocamera’s heeft 50 megapixels. Dat zou dus aanzienlijk schelen in de resolutie waarin de camera’s plaatjes kunnen schieten, mocht het gerucht kloppen.

De afgelopen dagen was er een hoop te doen rond Samsung. Zo lekte het design van de nog onaangekondigde Galaxy Watch 7 uit en kwam er een contract naar buiten waarin reparateurs verplicht worden om melding te maken van Samsung-telefoons waarin niet-originele onderdelen zitten.

Lees meer over Samsung, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.