Gamebeurs E3: deze games worden er verwacht
Vooruitblik E3 2018

Gamebeurs E3: deze games worden er verwacht

07-06-2018 21:22 Laatste update: 08-06-2018 11:54

De grootste gamebeurs ter wereld, de E3 in Los Angeles, begint dit weekend. Veel nieuwe games zijn al aangekondigd, maar de E3 heeft ook verrassingen in petto. Jan Meijroos blikt vooruit.

Sony PlayStation

Sony focust dit jaar op vier grote games: The Last of Us Part 2, Spider-Man, Death Stranding (uit de koker van Metal Gear Solid bedenker Kojima) en Ghost of Tsushima. Dat zijn al direct vier Triple A-games waar Microsoft op dit moment alleen maar van kan dromen. The Last of Us was volgens velen een van de beste - zo niet dé beste - game van de vorige generatie. Van de sequel wordt dan ook veel verwacht. Van Ghost of Tsushima, een open-wereld action-adventure in feodaal Japan, is enkel een trailer getoond, maar op de E3 is het tijd voor echte gameplay.

Naast deze vier titels heeft Sony nog wel een paar verrassingen klaar staan. Ook gaat het bedrijf een reeks PSVR-games aankondigen en verwacht ik een gameplay-demo van Red Dead Redemption 2 (die overigens ook naar Xbox One komt, maar de hype rondom die game zal afstralen op Sony).

Microsoft Xbox One

De Xbox One heeft een probleem: een gebrek aan exclusieve titels. Eerder cancelde Microsoft al Scalebounds, Fable Legends en Phantom Dust. Het recent verschenen Sea of Thieves is vermakelijk maar komt niet in de buurt van het commerciële en kritische succes van PS4-games als God of War en Horizon: Zero Dawn. Het verschil tussen Sony en Microsoft begint steeds pijnlijker te worden, dus Xbox One moet gaan knallen in Los Angeles.

Maar de gifbeker moet nog verder leeg: Kotaku maakt melding dat Crackdown 3 opnieuw is uitgesteld. De game werd aangekondigd in 2014, maar de ontwikkeling kampt sindsdien met een enorme struggle.

Verwacht wordt dat Microsoft alles uit de kast gaat trekken om fans opnieuw aan zich te binden. Forza Horzion 4, Gears of War 5, een nieuwe Fable en Halo 6 (Halo Infinity) worden waarschijnlijk aangekondigd en getoond. De vraag is alleen, wat wordt de grote Xbox One-game dit najaar? Met alleen Forza Horizon 4 red je de oorlog niet.

Interessanter is wellicht het gerucht dat Microsoft Xbox Live en Xbox Game Pass gaat samenvoegen. Voor een bedrag van tussen de 100 en 150 euro zouden gamers dan helemaal klaar zijn wat betreft nieuwe Microsoft-games  - daar hebben ze dan altijd toegang tot – én hebben ze altijd een gigantische backlog ter beschikking. Er komen nog maandelijks Xbox 360-games die backwards compatibiliteit ondersteunen bij.  

Persoonlijk doe ik een dansje op de koffietafel als Ori and the Will of the Wisps dit jaar nog uitkomt. Deze side-scrolling Metroidvania-game gaat net als zijn voorganger Ori and the Blind Forest weer menig hartje stelen.

Nintendo

De focus van Nintendo zelf ligt altijd op een grote game die speelbaar is en dat is dit jaar de arcade-brawler annex partygame Super Smash. Bros. Echter, de recent onthulde Pokémon-games voor de Switch zijn ook speelbaar. 

Daarnaast verwacht iedereen het nodige spektakel tijdens de online persconferentie. Ik verwacht de eerste gameplay-beelden van Metroid 4 en op zijn minst een Mario Party-game. Daarnaast een handjevol Nintendo DS-titels, want Nintendo draagt zijn handheld nog niet ten grave.

Bethesda

Fallout 76 en RAGE 2 zijn al door Bethesda kort onthuld en op E3 worden beide games uitgebreider toegelicht. Maar een anonieme bron wist te melden dat dit Bethesda’s grootste E3 ooit zal gaan worden, dus een teaser van The Elder Scrolls VI sluit ik niet uit. Ook een aankondiging van DOOM 2 zou tot de mogelijkheden kunnen behoren. Fallout 76 wordt overigens een andere soort game dan Fallout 4 en zal een focus gaan hebben op online multiplayer gameplay.

Ubisoft

Ieder jaar weet Ubisoft te verrassen en dit jaar zet ik mijn geld op een fonkelnieuwe Splinter Cell. Het is alweer heel wat jaartjes geleden dat we geheim agent Sam Fisher in stealth-actie zagen en het wordt wel weer eens tijd. Bovendien was zijn recente opwachting als gratis DLC in Ghost Recon: Wildlands een hint van jewelste.

Minstens zo enthousiast ben ik over de nieuwe Assassin’s Creed Odyssey, dat zich afspeelt in het oude Griekenland. We gaan gameplay zien maar de game zelf komt pas in 2019. Verder meer gameplay van het vorig jaar onthulde Beyond Good & Evil 2 en de eerste beelden van The Division 2. Ubisoft heeft, kortom, wederom een line-up om u tegen te zeggen.

Activision

Activision komt naar LA met Call of Duty; Black Ops 4, Destiny 2: Forsaken en Spyro Reignited Trilogy. Alle drie de games zijn speelbaar. Hopelijk doet Activision zijn Battle Royal-modus Blackout uit de doeken. 

Electronic Arts

Electronic Arts neemt zijn sportgames mee in de reiskoffer naar LA, zoomt uitgebreid in op Battlefield V en gaat helemaal uitpakken met Anthem; de nieuwe game van de makers van Mass Effect die vorig jaar hoge ogen gooiden. Fans hopen nog op een paar verrassingen, waaronder een aankondiging van Skate 4.  

Square Enix

De Japanners laten zich niet ongemoeid dit jaar en komen met een rijk arsenaal naar het LA Convention Center: Kingdoms Hearts 3 en Shadow of The Tomb Raider zijn al twee fraaie titels, maar er gaan geruchten over een onthulling van Just Cause 4 en de eerste beelden van de mysterieuze Marvel Avengers-game. Volgens insiders moet dit Square Enix’ Destiny gaan worden. Spannend!

Bekijk ook onze video over de mini-versie van de Commodore 64: