Apple iPhone 13/13 Mini
Smartphones 750-1000 euro

Apple iPhone 13/13 Mini

21-09-2021 17:00 Laatste update: 02-09-2022 13:44

De iPhone 13 en 13 Mini hebben verbeterde camera's, een snellere chip en flink wat extra batterijduur.

De iPhone 13 en 13 Mini zien er bijna hetzelfde uit als de iPhone 12 en 12 Mini van vorig jaar, maar zijn op de belangrijkste punten toch aardig verbeterd. Ze zijn identiek op het formaat na: 6,1-inch bij de 13, 5,4-inch bij de 13 Mini. Wij zijn vooral fan van de Mini, één van de meest handzame premium-smartphones van dit moment.

Scherm

De scherminkeping bovenaan het scherm is 20 procent smaller, maar helaas is het scherm zelf nog steeds 60Hz net als bij alle voorgaande iPhones. De iPhone 13 Pro-modellen hebben dit jaar een 120Hz-scherm gekregen, maar verschil moet er blijkbaar zijn. Wel zijn de schermen iets feller geworden, van 625 nits vorig jaar naar 800 nits bij de iPhone 13 en 13 Mini. Dat valt bij fel zonlicht buiten absoluut op.

Camera

De grootste verbetering zit 'm in de camera. De sensor van de groothoeklens is nu groter, waardoor de lenzen niet meer onder elkaar passen maar diagonaal staan. Een grotere lens betekent meer licht, dus betere foto's in het donker. Apple spreekt van 47 procent meer lichtopbrengst en de verschillen zijn duidelijk zichtbaar. Ook heeft de lens nu sensor shift, een techniek waardoor foto's vanuit de hand scherper zijn omdat niet de lens maar de volledige sensor gestabiliseerd wordt.

Er zijn ook verbeteringen bij het filmen: de iPhone 13 en 13 Mini kunnen net als de 13 Pro-modellen filmen in 4K HDR Dolby Vision, een functie die vorig jaar werd voorbehouden aan de Pro-modellen. Net als de Pro-modellen van dit jaar hebben deze 'normale' iPhones de filmische modus, zeg maar de portretmodus maar dan bij video. Mensen worden scherp in beeld gebracht, de achtergrond wordt wazig. En de iPhone kan zelf wisselen tussen waar de focus ligt, of de gebruiker past het naderhand aan. Dat is indrukwekkend, werkt soms uitstekend maar net als bij de portretmodus bij foto's is het niet altijd raak en scherp.

Chip, opslag en batterijduur

Nog een welkome verbetering: de opslagruimte is verdubbeld. De instapmodellen bieden voor dezelfde prijs nu 128GB opslag, en dat is zeer welkom.

De Apple A15 Bionic-chip is de snelste mobiele chip van het moment, en is ook nog eens efficiënter. Samen met een iets grotere batterij is het resultaat een fors grotere accuduur: de 13 Mini gaat volgens Apple 1,5 uur langer mee dan de 12 Mini, de 13 heeft 2,5 uur langer energie dan de iPhone 12.

Een duurtest hebben we nog niet kunnen doen, maar bij onze eerste dagen viel wel op dat de iPhones wat extra energie in huis hebben. Zeker de iPhone 12 Mini had nog weleens moeite het einde van de dag te halen op één lading, dat probleem is nu verholpen.

iPhone 13 vs 13 Mini

Omdat de verschillen tussen de iPhone 13 en 13 Mini eigenlijk alleen draaien rond het formaat en een stukje accuduur, raden we vooral aan om op smaak te kiezen. Heb je liever een groter scherm voor games, films en series: kies de iPhone 13. Wil je een compacte telefoon, broekzakvriendelijk en goed met één hand te bedienen, dan is de 13 Mini je vriend.

De iPhone 13 en 13 Mini zijn er in roze, blauw, rood, middernacht en sterrenlicht. De introductieprijs van de Apple iPhone 12 is 909 euro, de iPhone 12 Mini is er vanaf 809 euro. Check Belsimpel voor de actuele prijs.

Lees ook onze review van de iPhone 13 Pro.

Pluspunten:Minpunten:
  • Geweldige camera's
  • Fraai scherm
  • Verbeterde accuduur
  • MagSafe-accessoires
  • Handzaam (13 Mini)
  • Geen 120Hz-scherm
  • Geen derde lens

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.