© Apple

iPhone 13 Pro
Smartphones boven 1000 euro

iPhone 13 Pro

21-09-2021 16:58 Laatste update: 02-09-2022 13:44

De iPhone 13 Pro is de eerste iPhone met een 120Hz-scherm, maar het zijn de camera's die het meest verrassen bij deze meest professionele Pro-iPhone tot nu toe.

De iPhone 13-reeks borduurt voort op het uiterlijk van de iPhone 12, met platte zijkanten. De iPhone 13 Pro en Pro Max zijn even groot als hun voorgangers: 6,1 en 6,7 inch. Toch zijn er wat uiterlijke verschillen, die de telefoons allemaal net weer wat prettiger in gebruik maken. Zo is de notch bovenaan het scherm 20 procent smaller: de scherminkeping bevat de Face ID-gezichtsscanner, wat ons betreft in de meeste gevallen nog altijd sneller en fijner dan een vingerafdrukscanner.

Scherm met 120 Hz

Het scherm van de iPhone 13 Pro is voor het eerst een 120Hz-model, Apple noemt dat ProMotion. iPhones tot nu hadden een 60Hz-scherm, dat ververst met 60 beeldjes per seconde. Deze Pro gaat dubbel zo snel, en dus oogt alles net wat soepeler, voelt scrollen net wat vloeiender. Bovendien wordt de verversing dynamisch aangepast: 120Hz bij scrollen en zo laag als 10Hz bij het lezen van een stilstaande pagina. Rustiger voor je ogen, beter voor de accu.

Android-gebruikers hebben de 120Hz-functie al wat langer, en het oogt inderdaad soepeler, maar het went snel. Vooral elk ander scherm ziet er ineens wat hakkeliger uit. Het scherm van de 13 Pro is naast soepeler ook wat feller dan vorig jaar: 1000 nits in plaat van de 800 nits van vorig jaar. Dat maakt het scherm zeker in fel zonlicht weer wat beter te lezen.

In tegenstelling tot vorig jaar is het enige verschil tussen de iPhone 13 Pro en de Pro Max het schermformaat en de batterij. Verder zijn de telefoons op elk vlak identiek, dus inclusief de camera's. Dat is top, want de camera's van de 13 Pro en dus ook de 13 Pro Max zijn de beste smartphonecamera's van dit moment.

Camera's

Het hele 'camera-eiland' is weer wat groter geworden: de lenzen zijn groter, de sensoren zijn groter en vangen dus meer licht. Dat maakt vooral de nachtfoto's van de iPhone 13 Pro absurd goed. De grotere sensor van de groothoeklens vangt meer licht door het f/1.5-diafragma en maakt bij weinig licht bijzonder scherpe en goed belichte foto's. En ook de ultragroothoeklens en de telelens zijn verbeterd, vangen meer licht en kunnen allemaal nachtfoto's maken.

Ook nieuw voor iPhones is de macrolens, waarmee je bovenop het onderwerp kan gaan zitten, tot een afstand van 2 centimeter. Daarvoor gebruikt de iPhone de ultragroothoeklens en de LiDAR-scanner, en het resultaat zijn prachtige, scherpe macro-foto's. De functie zit ook al jaren op Android-toestellen, maar vaak gaat het dan om een kwalitatief slechte sensor met een lage resolutie.

De camera's van de iPhone 13 Pro stelen de show bij foto's, maar ook tijdens het filmen. Dat kan ook in macro-modus, filmen kan in 4K HDR Dolby Vision en vanaf later dit jaar zelfs in het professionele format ProRes. Koop dan wel een model met veel opslag voor 4K ProRes-beeld, want de ProRes-functie werkt op het 128GB-model maar tot 1080p op 30 fps.

Verder nieuw is de filmische modus, zeg maar de portretmodus maar dan bij video. Mensen worden scherp in beeld gebracht, de achtergrond wordt wazig. En de iPhone kan zelf wisselen tussen waar de focus ligt, of de gebruiker past het naderhand aan. Dat is indrukwekkend, werkt soms uitstekend maar net als bij de portretmodus bij foto's is het niet altijd raak en scherp.

Langere accuduur

Zeer compleet is de iPhone 13 Pro in ieder geval, en de kers op de taart is de uitstekende accuduur. Die was al prima bij de 12 Pro, de 13 Pro houdt het nog eens 1,5 uur langer vol (voor de 13 Pro Max zou zelfs 2,5 uur gelden). Althans, dat beweert Apple. Een duurtest hebben we nog niet kunnen doen, maar bij onze eerste dagen viel wel op dat de iPhones wat extra energie in huis hebben.

De iPhone 13 Pro is onmiskenbaar een telefoon voor de fijnproever, de meest 'Pro' iPhone tot nu toe. Voor de meeste mensen zal het 6,1-inch model het fijnst zijn, voor wie graag een grotere telefoon heeft is er ook de iPhone 13 Pro Max.

De iPhone 13 Pro en 13 Pro Max zijn er in zilver, grafiet, goud en 'Sierra Blue'. De introductieprijs van de iPhone 13 is 1159 euro, de iPhone 13 Pro Max is er vanaf 1259 euro. Check Belsimpel voor de actuele prijs.

Lees ook onze iPhone 13-review.

Pluspunten:Minpunten:
  • Fraai 120Hz-scherm
  • Geweldige camera's
  • Fantastische camera-functies
  • Uitstekende accuduur
  • Snelste mobiele chip
  • MagSafe-accessoires
  • Duur
  • Iets dikker dan voorheen

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.