Starlink is even de populairste app in Oekraïne
Internet in Oekraïne

Starlink is even de populairste app in Oekraïne

15-03-2022 17:27 Laatste update: 17:30

De app van Starlink, de internetdienst van Elon Musks bedrijf SpaceX, is de meest gedownloade app in Oekraïne geworden. De Starlink-ontvangers worden in het land gebruikt voor satellietinternet nadat Musk ze opstuurde.

De app van Starlink werd de afgelopen weken al minstens 100.000 keer gedownload in Oekraïne. Dat gebeurde nadat Musk een aantal ladingen van de ontvangers naar het land stuurde op verzoek van vicepremier Mykhailo Fedorov. Wereldwijd zou het aantal downloads zijn verdriedubbeld in de laatste drie weken. 

Volgens onderzoeksbureau Sensor Tower stond de Starlink-app zondag zelfs op de eerste plaats in de lijst van meest gedownloade gratis apps in de Oekraïense Apple App Store. Maandag werd die positie weer ingenomen door Air Alarm, een app die gebruikers waarschuwt voor inkomende bombardementen. 

SpaceX verlegt focus

Sinds de oorlog begon, heeft SpaceX al meerdere containers vol Starlink-ontvangers naar het belegerde Oekraïne gestuurd. Op sommige plaatsen is het satellietnetwerk zelfs nog de enige manier om überhaupt verbinding te krijgen tot internet, zei Musk.

Hij waarschuwde dat gebruikers een doelwit van het Russische leger kunnen worden. Daarbij zouden ook al cyberaanvallen zijn uitgevoerd om de schotels offline te krijgen. Als reactie zei Musk dat SpaceX zijn focus tijdelijk zal verleggen naar cyberdefensie, waardoor andere projecten worden uitgesteld. 

Bizarre Twitter-strijd

Intussen lijkt het erop dat Musk Vladimir Poetin steeds meer wil uitdagen. Gisteren tweette de zakenmagnaat zelfs dat hij de Russische president letterlijk uitdaagt tot een gevecht. De inzet daarvan zou Oekraïne zijn. 

Ook het beruchte hoofd van het Russische ruimteagentschap Roscosmos mengde zich in de bizarre Twitter-strijd. Hij bood Musk aan om tegen hem te vechten in plaats van Poetin. Daarbij noemde hij Musk een 'kleine duivel' en een 'zwakkeling'.  

Musk antwoordde in een even vreemde serie tweets dat de Russen '10% meer van het pay-per-view geld mochten hebben' en dat Poetin 'zijn beer' mag meenemen. Musk uit al jaren kritiek op Rogozin, van wie hij beweert dat hij persoonlijk geld verdient via zaken van Roscosmos.

Bekijk ook: