Reddit verkoopt voor het eerst NFT-avatars
NFT's

Reddit verkoopt voor het eerst NFT-avatars

04-04-2022 16:58 Laatste update: 16:58

Het populaire online-forum Reddit is begonnen met de integratie van NFT’s die gebruikt kunnen worden als avatar.

Tot nu toe zijn er vier NFT's verkocht op marktplaats OpenSea, maar verwacht wordt dat er nog veel meer zullen volgen. De digitale kunstwerken die gekoppeld zijn aan de NFT’s tonen vier verschillende versies van Snoo, de mascotte van Reddit. Ze zijn alle vier uniek en tonen het figuurtje telkens in stijlen die gebaseerd zijn op bekende kunstbewegingen.

De NFT’s zijn niet de kunstwerkjes zelf, maar een digitaal certificaat van echtheid dat bewijst dat iemand er de eigenaar van is.

De kopers van een van de vier NFT’s kunnen ze op Reddit gebruiken als profielfoto. Daarvoor moeten zij hun MetaMask-wallet, een soort portefeuille voor cryptomunten gebaseerd op de Ethereum-blockchain, koppelen aan hun Reddit-account. Naast het gebruik als profielfoto zullen de eigenaren ervan ook een geanimeerde gloed krijgen bij het plaatsen van een comment.

Eén gebruiker op honderd miljoen

De vier NFT’s werden op handelsplatform OpenSea verhandeld voor prijzen tussen 125.000 en 340.000 euro. Wat daarbij opvalt is dat slechts vier NFT’s verkocht zijn, terwijl de website meer dan 400 miljoen maandelijkse gebruikers heeft. 

Hoewel Reddit niet laat weten of er nog meer NFT’s zullen worden uitgegeven, lijkt dat aannemelijk. Het bedrijf liet in januari al weten dat het plannen heeft om NFT-profielfoto’s te integreren. Vorig jaar zei Reddit ook al samen te werken met de Ethereum Foundation. 

Lucratieve en omstreden handel

NFT’s kenden het afgelopen jaar een explosieve groei. In 2021 zou de markt zo’n 36 miljard dollar waard zijn, vergeleken met nog geen honderd miljoen in 2020. Volgens sommige critici zou er zelfs sprake zijn van marktmanipulatie, waarbij NFT’s voor onredelijk hoge bedragen worden verkocht om de vraag artificieel hoger te maken.

Dat belette grote bedrijven als Lamborghini en Ferrari niet om ook in het bootje te stappen. Ook Twitter ondersteunt NFT-profielfoto’s sinds januari. Bij andere grote bedrijven als Ubisoft en het WWF kon de beslissing om NFT’s aan te bieden echter op weinig begrip rekenen.

Britse Royal Mint komt met NFT

Hoewel het onderwerp nog voor veel verdeeldheid zorgt, lijkt het er ook steeds meer op dat traditionele instituties de technologie beginnen omarmen. Zo kondigde de Britse overheid vandaag aan dat het plannen heeft om een officiële NFT te lanceren. Rishi Sunak, de Britse minister van Financiën, zou dat persoonlijk hebben aangevraagd bij de Royal Mint, het Britse munthuis. 

Ook de Oekraïense overheid bracht vorige maand zijn eigen NFT’s uit. De opbrengsten daarvan gingen naar het Oekraïense leger. 

Bekijk ook: wat is een NFT?