Elon Musk werkt aan 'nieuw masterplan' voor Tesla
De toekomst van Tesla

Elon Musk werkt aan 'nieuw masterplan' voor Tesla

17-03-2022 13:34 Laatste update: 15:18

Tesla-ceo Elon Musk zegt te werken aan het derde deel van zijn 'masterplan' voor het bedrijf. Uit de vorige twee masterplannen ontstonden de huidige Tesla-modellen en de focus op volledig zelfrijdende technologie.

In 2006 postte Elon Musk een stappenplan voor het toen nog jonge bedrijf. Het was een simpele strategie die inmiddels bijna is voltooid. De eerste stap was om een dure elektrische sportwagen te bouwen. Met de winsten daarvan zou een tweede, betaalbaardere familiewagen worden ontworpen. Met het geld daarvan zou dan nog een goedkopere auto op de markt worden gebracht. Stap vier was om zelf groene energie aan te bieden.

In grote lijnen is dat min of meer hoe het bedrijf uiteindelijk de autofabrikant met de grootste beurswaarde is geworden. Eerst bouwde Tesla de Roadster, waarna de iets minder dure Model S werd uitgebracht. Later volgde de goedkopere Tesla Model 3, wat de eerste elektrische auto werd die de top van de verkooplijsten in Europa haalde.

Na het eerste masterplan kwam Musk met een tweede versie. Hij wilde meer inzetten op energieopslag en het ontwikkelen van de zelfrijdende technologie van Tesla. Samengevat wilde Musk met deel twee zorgen dat eigenaren van Tesla's de Solar Roof kunnen gebruiken om een Tesla Powerwall op te laden. Daarmee zouden zij hun auto vervolgens kunnen voorzien van groene elektriciteit. 

Ook zou de productlijn worden uitgebreid tot auto’s van alle segmenten, waaronder een compacte SUV en een pickup-truck. Ook zei Musk dat hij een vrachtwagen en een vorm van 'stedelijk vervoer met hoge passagiersdichtheid' wou uitbrengen. Ten slotte zou het bedrijf volledig zelfrijdende auto's ontwikkelen die op termijn tien keer veiliger moesten worden dan auto's die door mensen worden bestuurd.

Plan nog niet compleet

Hoewel 'masterplan 2' nog niet is afgerond, tweette Musk vandaag dat hij al begonnen is met een derde versie. Musk beweert dat deel 2 binnen de twaalf maanden compleet zal zijn. Hij is vooral optimistisch over de capaciteit om volledig zelfrijdende auto’s op de markt te brengen.

Het is nog niet bekend over wat masterplan 3 inhoudt. Mogelijk zullen de plannen iets te maken hebben met de Tesla Bot, de robot die het bedrijf aan het ontwikkelen is. Musk zei begin dit jaar nog dat die dit jaar prioriteit zal krijgen boven andere projecten. Het bedrijf zou zich ook meer gaan richten op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

Bekijk ook: