© Google Pixel

Google Pixel 8a wordt een interessante smartphone, dit kun je verwachten

Google Pixel 8a wordt een interessante smartphone, dit kun je verwachten

26 april om 20:20
Laatste update: 26 april om 23:09

De onthulling van Google's nieuwe smartphone komt steeds dichterbij, maar er is nu al veel bekend over de Google Pixel 8a. Ook KPN en Vodafone zouden hem gaan verkopen. Wat heeft de nieuwe Google-telefoon allemaal te bieden?

De opvolger van de Google Pixel 8 en 8 Pro wordt zeer waarschijnlijk onthuld tijdens Google I/O 2024 op 14 mei. Naar verwachting heeft de smartphone een prijskaartje van rond de 500 euro, niet veel duurder dan de vorig jaar verschenen Google Pixel 7a.

Voor die prijs krijg je een telefoon met vermoedelijk een Tensor G3-processor, een 120Hz-scherm met 1400 nits, 128 of 256 GB opslag en 8GB RAM-geheugen. Het toestel zou een 4500 mAh-batterij hebben en kunnen opladen met 27W. De camera’s zouden dezelfde zijn als in de voorganger, al lijkt de Pixel 8a-camera wel van een nieuwe sensor te worden voorzien.

Zeven jaar updates

Uit promotieafbeeldingen blijkt dat de Pixel 8a zeven jaar lang updates krijgt. Bij de Pixel 8 en 8 Pro geeft Google je ook zeven jaar Android-upgrades, maar mogelijk geldt het bij de Pixel 8a alleen voor beveiligingsupdates. 

Vandaag lekte ook nog een promotievideo voor de Pixel 8a uit, waarin een aantal van de nieuwe functies te zien zijn.

Vier kleuren

Het ontwerp heeft ronde, iPhone-achtige hoeken en de camera achterop zit weer in een aluminium balk. Volgens een eerder lek heeft de telefoon afmetingen van 152.1 x 72.6 x 8.99 millimeter. De afmeting van het scherm zou 6,1 inch zijn. De resolutie van het scherm is 2400 bij 1080 pixels, exact hetzelfde als bij de Pixel 7a.

Gelekte renders van de telefoon wijzen erop dat hij verschijnt in vier kleuren: blauw, creme, lichtgroen en zwart. Ze hebben elk een matte afwerking en heten respectievelijk Obsidian, Porcelain, Bay en Mint. 

AI-camerafuncties

De Pixel 8a wordt uitgerust met allerlei handige AI-functies zoals oproepen screenen met Call Assist en het samenvatten van e-mails. Ook kun je makkelijk online zoeken zonder van app te switchen, maar door iets te omcirkelen op je scherm met de Google-functie Circle to Search.

Net als zijn voorgangers biedt de Pixel 8a ook de nodige AI-camerafuncties: Audio Magic Eraser, Night Sight en Best Take keren terug.

KPN en Vodafone

In Nederland lijken Vodafone en KPN van plan om de Google Pixel 8a te gaan verkopen. Beide providers hinten naar de verkoop van de Google’s nieuwe smartphone, maar welke modellen zij precies gaan aanbieden is nog niet bekend. Concurrent Odido verkoopt de Google Pixel-telefoons al langer.

Een van de concurrenten van de Pixel 8a is de nieuwe Samsung Galaxy A55.

Lees meer smartphone-nieuws en blijf op hoogte met onze nieuwsbrief.