Aftellen tot het eerste Apple-event van het jaar, dit verwachten we

© Apple

Aftellen tot het eerste Apple-event van het jaar, dit verwachten we
4 mei om 22:53
Laatste update: 5 mei om 10:58

Het eerste Apple-event van dit jaar staat voor de deur. De keynote van Apple staat dinsdag in het teken van de iPad. Deze nieuwe iPads en accessoires worden er verwacht.

Het zonnige Californië is dinsdag om 16 uur het decor van de eerste Apple-presentatie van 2024. Naar verwachting duurt de keynote ongeveer een uur. Je kunt hem kijken via YouTube, de website van Apple en de Apple TV-app.

De grote blikvangers van het event lijken de nieuwe iPad Pro's te worden, met schermen van 11 en 12,9 inch. Dat wordt ook wel hoog tijd, want sinds de modellen uit 2018 zijn er nauwelijks grote nieuwe upgrades verschenen in nieuwe iPad-modellen.

OLED-schermen

De nieuwe iPad Pro krijgt zo goed als zeker voor het eerst een oled-scherm. Dat betekent een flinke boost in de helderheid en het contrast van het iPad-scherm met diepere zwartwaarden. Een forse upgrade vergeleken met de lcd-schermen van huidige modellen. Daarnaast worden beide tablets een stuk dunner. De grote variant slankt 20 procent af, terwijl het kleinere model 15 procent dunner wordt.

Nieuwe M4-chips

Daar blijft het uiteraard niet bij, want naar verluidt zouden de nieuwe iPad Pro's worden uitgerust met de nieuwste generatie van Apple's M-chip, de M4. Het zou een grote sprong zijn voor de iPad Pro, want de huidige modellen draaien nog op een M2-chip uit 2022.

Dat is opvallend, want de M3-chip werd pas afgelopen oktober onthuld en normaal gesproken staan de Macs vooraan bij de nieuwste M-chips. Of het nou de M3 of de M4 wordt voor de nieuwe tablets, in beide gevallen zal het apparaat de komende jaren hoge prestaties kunnen leveren.

Fors duurder?

De FaceTime-camera, normaal gesproken gepositioneerd in het midden, verhuist volgens geruchten naar de zijkant. Dit biedt een grotere kijkhoek, wat fijn is tijdens het videobellen. Je wordt dan namelijk niet in een klein virtueel hokje gestopt. 

Wellicht geeft Apple een voorproefje van enkele nieuwe AI-mogelijkheden van de iPad Pro, maar de echte onthulling van de AI-functies vindt pas plaats tijdens het jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC in juni. De vraag is hoeveel de iPad Pro gaat kosten. Er gaan geruchten rond over de prijsstijgingen, maar verwacht in ieder geval dat de prijzen minstens 100 euro omhooggaan. 

Grotere iPad Air

Behalve met de nieuwe iPad Pro komt Apple ook met een nieuwe versie van de iPad Air. Dat model krijgt voor het eerst naast de 10,9 inch versie ook een grote variant van 12,9 inch. De nieuwe iPad Airs krijgen volgens Bloomberg de M2-chip, die in 2022 zijn debuut maakte in de MacBook Air.

Apple Pencil en Magic Keyboard

Ook verwacht wordt de vernieuwde Apple Pencil met haptische feedback, waarmee je trillingen voelt bij bepaalde acties. Je kunt straks waarschijnlijk ook bepaalde taken uitvoeren door in de Pencil te knijpen.  

Het Magic Keyboard lijkt een flinke upgrade te krijgen. Het nieuwe toetsenbord zou van aluminium gemaakt zijn, een groter trackpad hebben, en er meer uitzien als een toetsenbord op een laptop. 

En de andere iPads?

Apple werkt volgens Bloomberg ook nog aan een goedkopere versie van de 10e generatie iPad, maar die verschijnt pas tegen het einde van het jaar. Ook een vernieuwde iPad Mini wordt dinsdag nog niet verwacht.

We doen verslag van het Apple-event, dus volg ons WhatsApp-kanaal en mis niets met onze nieuwe app.