Dit wordt er verwacht

Apple-event vanavond: iPhone 14, Apple Watch Pro en wat nog meer?

© 9to5mac

apple event iphone 14 pro apple watch series 8 airpods pro 2
1 september 2022 om 05:00
Laatste update: 7 september 2022 om 19:55

Apple houdt vanavond een grote productpresentatie, met waarschijnlijk een hoofdrol voor de iPhone 14. Maar Apple heeft nog meer in petto. Welke aankondigingen worden er verwacht?

Het Apple-event vindt plaats vanaf 19 uur (Nederlandse tijd) bij Apple Park in Californië, waar Bright bij aanwezig is. De keynote is te volgen via een livestream.

Volg ook onze updates op YouTube, Facebook en Twitter.

iPhone 14 in vier versies

Apple zou weer vier iPhone 14-versies uitbrengen, maar het kleine Mini-model zou nu plaatsmaken voor een nieuw 6,7 inch model, de 'iPhone 14 Plus'. De prijzen van de iPhone 14 Pro's zouden 15 procent hoger zijn dan die van de voorgangers. 

De iPhone 14 zou de A15-chip uit de iPhone 13 houden, terwijl de Pro en Pro Max de snellere A16-chip krijgen. De twee Pro-modellen onderscheiden zich ook op andere vlakken. Zo krijgen de Pro's verbeterde camera’s en dunnere randen.

In de Pro-modellen maakt de scherminkeping, de notch, plaats voor een zwart balkje in de vorm van een pil. Daar zitten de Face ID-camera en de selfiecamera in. Daar tussen zou een piepklein stukje scherm zitten, waarop indicatiebolletjes voor de microfoon en camera getoond zouden gaan worden.

Always-on scherm en betere camera's

De iPhone 14 Pro's krijgen waarschijnlijk een always-on scherm. Zo kan bijvoorbeeld altijd de tijd in beeld staan, ook als het toestel in stand-by staat. Daarvoor moet het scherm de verversingssnelheid terugbrengen tot 1 Hz, terwijl bij de huidige iPhone 13 Pro 10 Hz het minimum is. 

De groothoekcamera van de iPhone zou 48 megapixels krijgen. Bij weinig licht wordt de informatie van de sensor samengevoegd en daalt de resolutie naar 12-megapixels. Android-telefoons gebruiken die techniek, genaamd pixel-binning, al langer. De Pro-modellen zouden een grotere ultragroothoeksensor met pixels van 1,4 micron groot krijgen, waarmee het formaat van de sensor bijna zou verdubbelen. De selfiecamera zou ook voor het eerst autofocus krijgen.

Satellietverbinding en iPhone leasen

Apple voegt mogelijk ook satellietondersteuning in de nieuwe iPhones en Apple Watches toe, bedoeld om in noodgevallen via satellieten een SOS-bericht te sturen naar hulpdiensten.   

Volgens een ander gerucht zou Apple ook plannen hebben voor een nieuw abonnement op de iPhone. Gebruikers zouden dan de iPhone leasen, waarbij ze zich met hun Apple ID en App Store-account kunnen abonneren op Apple-hardware.

Apple Watch Series 8

Er wordt veel nieuws rond de Apple Watch verwacht. De nieuwe Apple Watch Series 8 zou erg lijken op het vorige model. Opnieuw zou de Series 8 dus verschijnen in de formaten 41 mm en 45 mm en beschikken over de S8-chip, die niet veel sneller zou zijn dan de S6. Het horloge zou een langere accuduur krijgen dankzij een verbeterde besparingsmodus. De prijs van de nieuwe Watch zou ongeveer gelijk blijven (vanaf 429 euro).

Het horloge krijgt waarschijnlijk een nieuwe sensor waarmee de lichaamstemperatuur is te meten. Hierdoor zou de Apple Watch kunnen detecteren als je koorts hebt. De sensor zou niet bedoeld zijn om op elk moment je lichaamstemperatuur af te lezen, maar alleen om te waarschuwen bij verhoging en koorts. De temperatuursensor zou ook zijn te gebruiken voor vrouwen die zwanger proberen te raken. Het meten van de lichaamstemperatuur komt van pas bij het bijhouden van de eisprong en andere waarden rond vruchtbaarheid. 

Apple Watch Pro

Daarnaast zou er een geheel nieuw model komen: de Apple Watch Pro, gericht op sporters en outdoor-gebruik. Het Pro-horloge zou een robuuste behuizing van titanium krijgen, waardoor hij beter tegen een stootje kan. Het design lekte ook al uit: een groter, plat scherm en een nieuwe knop aan de linkerzijkant. De gebruiker zou zelf kunnen instellen wat die extra knop precies doet, zoals het starten van een bepaalde app. 

Door het grotere scherm, met een formaat van tussen 47 en 49 mm, is informatie tijdens het sporten makkelijker af te lezen. Ook krijgt het horloge een langere accuduur en speciale bandjes. De Watch Pro krijgt waarschijnlijk allerlei extra opties voor sporters. De Apple Watch Pro zou volgens geruchten in de VS 900 dollar gaan kosten, waardoor de prijs in Europa rond de duizend euro kan worden.

Apple Watch SE 2

Het goedkoopste Apple-horloge, de Apple Watch SE, zou ook een upgrade krijgen met de S8-chip en ondersteuning voor snellere wifi-verbindingen en snelladen. Ook zou de 'Watch SE 2' de ECG-functie voor hartfilmpjes en een saturatiemeter krijgen, die in het huidige model ontbreken. Maar een always-on scherm zou voorbehouden blijven aan de duurdere Apple Watches.

Mogelijk blijft Apple de huidige Watch SE, die momenteel 299 euro kost, verkopen voor een lagere prijs. 

AirPods Pro 2

Ook de langverwachte tweede generatie van de AirPods Pro zou uit de doeken gedaan worden. De oordoppen krijgen waarschijnlijk hetzelfde ontwerp, maar wel een verbeterde H1-chip, die kan zorgen voor een langere batterijduur en een betere geluidskwaliteit. 

De AirPods Pro 2 zouden Bluetooth 5.2 en de LC3-audiocodec ondersteunen. Daardoor moeten telefoongesprekken beter klinken en wordt muziek met een hogere bitrate ondersteund.

Het oplaaddoosje van de nieuwe oordopjes zou nog altijd een Lightning-poort hebben, doordat Apple pas volgend jaar voor de iPhone en de accessoires de overstap naar usb-c maakt.

iOS 16

Apple brengt meestal kort na het september-event ook zijn grote softwareupdates uit, waaronder dit jaar iOS 16 en watchOS 9. iOS 16 biedt onder meer een nieuw vergrendelscherm, met ruimte voor personalisatie via widgets en een ander lettertype voor de klok. Notificaties komen op het nieuwe scherm van onderen binnen. Daarnaast zijn er meer nieuwe functies.

Nog niet: nieuwe iPads

De nieuwe versies van iPadOS en MacOS worden waarschijnlijk pas later uitgebracht. Beide systemen krijgen een nieuwe multitask-functie, Stage Manager, waarbij gebruikers soepeler moeten kunnen wisselen tussen vensters van verschillende apps. Vooral op de iPad werkte die functie de afgelopen maanden nog niet goed, waardoor Apple meer tijd neemt

Verder wordt verwacht dat Apple tijdens een apart event in oktober zijn nieuwe iPads en Macs aankondigt. Dit najaar worden twee nieuwe iPads verwacht: een nieuw instapmodel-iPad met een A14-chip en een usb-c-poort en een nieuwe iPad Pro met de krachtigere M2-chips. De iPad Pro 2022 zou ook ondersteuning voor draadloos opladen en een betere camera krijgen. 

Ook geen nieuwe Macs

Apple heeft ook nog meerdere nieuwe Macs in de pijplijn, maar die zijn waarschijnlijk ook pas in oktober of later aan de beurt. Het zou gaan om een nieuwe Mac Mini en een nieuwe MacBook Pro met de M2 Pro/Max-chips.

Apple-bril: begin volgend jaar?

De aankondiging van de eerste Apple-bril ligt nog niet voor de hand. Apple werkt al jaren aan zijn eerste headset voor augmented reality en virtual reality. Volgens analisten zou Apple de bril, die mogelijk Reality One of Reality Pro gaat heten, begin volgend jaar willen presenteren, waarna de verkoop in het tweede kwartaal van 2023 zou starten.

De Apple-bril zou 8K-schermen ingebouwd hebben, automatisch oogbewegingen kunnen volgen en met sensoren de omgeving in kaart brengen. Mogelijk is de bril ook te bedienen met een slimme ring. Het eerste model van de Apple-bril zou vrij duur zijn, en vooral gericht op appmakers. Die zouden toepassingen voor de bril kunnen maken, terwijl Apple aan een kleiner, betaalbaarder model werkt.

Luister ook: