Eerste elektrische auto van Xiaomi uitgelekt
Elektrische auto's uit China

Eerste elektrische auto van Xiaomi uitgelekt

02-02-2023 17:28 Laatste update: 17:36

De eerste beelden van de elektrische auto van de Chinese fabrikant Xiaomi zijn deze week naar buiten gekomen. De stekkerauto van het gadgetmerk moet begin 2024 op de markt komen.

Op Chinese websites zijn foto's verschenen van het prototype van Xiaomi's eerste elektrische auto. De merknaam van de stekkerauto, dat een volledig glazen dak heeft, lijkt 'Modena' te zijn. De grote wielen bevatten het Xiaomi-logo en er zit een lidar-sensor op de voorruit.

De vijf-persoons elektrische sedan van het Chinese merk zou een concurrent voor de Tesla Model 3 of Hyundai Ioniq 6 kunnen worden.  

Xiaomi eist intussen een schadevergoeding van omgerekend 150.000 euro van een Chinese leverancier die vorige week al schetsen van de autoprototypes van Xiaomi zou hebben gelekt. Daags daarna doken de nieuwe foto's online op.

In 2024 te koop

Xiaomi kondigde de plannen voor het ontwikkelen van elektrische auto's begin 2021 aan. Het bedrijf investeert daar in tien jaar tijd ongeveer 10 miljard dollar in.

De eerste stekkerauto van het Chinese merk, dat vooral bekend is van smartphones en slimme gadgets, zou in de eerste helft van 2024 op de markt komen. Een fabriek in Beijing moet 300.000 van de Xiaomi-auto's per jaar gaan produceren.

Tegenspoed

Xiaomi is na Samsung en Apple de nummer drie op de wereldwijde smartphonemarkt, maar het Chinese merk zit in zwaar weer. Al drie kwartalen op rij daalden de omzet en winst, en het einde van de malaise is nog niet in zicht. Xiaomi verkocht vorig jaar 26 procent minder smartphones vergeleken met 2021 en ook dit jaar zal de smartphonemarkt zich volgens analisten niet volledig herstellen. De problemen leidden bij Xiaomi recent tot een grote ontslagronde en het vertrek van drie topmannen.

Het bedrijf maakt overigens ook honderden andere apparaten, van slimme lampen tot airco's. Op de markt van voertuigen was Xiaomi al actief met onder meer eigen e-bikes, e-brommers, e-scooters en elektrische stepjes.  

Concurrentie

Xiaomi's eerste elektrische auto zal het moeten opnemen tegen Chinese snelgroeiende concurrenten als Nio, Xpeng, MG en BYD. Deze Chinese automerken ziet Tesla ook als zijn grootste rivalen.

Ook storten steeds meer andere techgiganten zich de komende jaren op de markt voor elektrische auto's. Zo komt Sony samen met Honda met een stekkerauto genaamd Afeela. Daarnaast maakt de grote Taiwanese Apple-leverancier Foxconn sinds kort elektrische voertuigen, die het voor andere bedrijven wil gaan produceren.

Apple is ook al jaren bezig met de ontwikkeling van een eigen auto, maar de eerste 'Apple Car' zou zijn uitgesteld tot 2026.

Deze elektrische auto's komen eraan:

Luister ook: