Bright

Volg het Apple-event: iPhone 13, nieuwe iPads en Apple Watch Series 7

13 september 2021 om 22:30
Laatste update: 14 september 2021 om 20:12

De onthulling van de belangrijkste Apple-producten van dit najaar vindt vanavond plaats. Kijk mee met de presentatie van Apple.

September is traditiegetrouw de maand waarin Apple zijn nieuwe iPhones en belangrijkste accessoires onthult. Vorig jaar werd de iPhone 12 pas in oktober onthuld, maar dat was een uitzondering. 

Het virtuele Apple-event vindt vanavond plaats, vanaf 19 uur, en is te kijken via de site van Apple en op YouTube.

Dit kondigde Apple vanavond aan:

Nieuwe iPad en iPad Mini

iPhone 13

De nieuwe iPhones zouden qua schermformaten gelijk blijven aan de iPhone 12-reeks. Over de naam bestaat nog discussie: volgens sommige media zou Apple 'iPhone 13' wegens het ongeluksgetal vermijden, al heeft het bedrijf in het verleden al verschillende producten met 'dertien' in de titel gehad. Gemakshalve gaan we daarom uit van de titel 'iPhone 13'.

De iPhone 13 zou dus in dezelfde formaten als de iPhone 12 verschijnen. In het midden zijn er de iPhone 13 en iPhone 13 Pro, beiden precies even groot met 6,1 inch scherm. De kleinere iPhone 13 Mini heeft een 5,4 inch scherm, de grotere iPhone 13 Pro Max krijgt een 6,7 inch scherm.

Eerste iPhones met 1 TB?

Apple zou de nieuwe iPhones voor het eerst de optie van 1 TB opslag geven. Volgens analist Ming-Chi Kuo komen de twee Pro-modellen beschikbaar met deze grotere opslagcapaciteit van 1 terabyte. Tot nu toe was 512 GB de grootste opslagoptie. De reguliere iPhone 13 en de 13 Mini krijgen volgens Kuo geen versie met 64 GB meer en komen er met 128, 256 en 512 GB.

Snellere schermen, laatste Mini?

De volgende iPhones zouden snellere schermen krijgen dan tot nu toe op iPhones. De nieuwe modellen krijgen volgens geruchten een 120Hz-scherm, waar iPhones het tot nu toe met 60Hz deden. Dat zorgt voor soepeler scrollen en vlotter gamen.

Bovendien zou de snelheid adaptief zijn, en zich aanpassen op wat er op het beeld gebeurt. Zo scroll je op 120Hz, maar lees je op 1Hz: lekker rustig voor je ogen. Die techniek zou het ook mogelijk maken om het scherm altijd aan te laten, zelfs als de telefoon vergrendeld is. Het scherm zou dan de klok tonen en binnengekomen berichten. Mogelijk blijft dit snellere scherm wel beperkt tot de duurdere Pro-modellen van de iPhone 13.

Mogelijk is de scherminkeping van de iPhone 13 wel voor het eerst kleiner. Het hapje uit de bovenrand van het scherm, de zogenoemde 'notch', deed zijn intrede in 2017 met de iPhone X. In het vlakje zitten de selfiecamera en gezichtsscanner, zaken die inmiddels wat kleiner gemaakt kunnen worden en daarom minder schermruimte afsnoepen.

Verder zou de iPhone 13 Mini voorlopig de laatste kleine iPhone zijn. De verkopen van de iPhone 12 Mini zouden dermate zijn tegengevallen, dat Apple er op termijn geen vervolg aan zou willen geven. De iPhone 13 Mini was op dat moment al volop in ontwikkeling, en zou daarom nog wel verschijnen.

Betere camera's, snellere chip

Zoals elk jaar krijgen de nieuwe iPhones naar verwachting weer een snellere chip. Apple ontwikkelt die chips inmiddels al jaren zelf en weet jaarlijks meestal een behoorlijke snelheidswinst te boeken.

Ook de camera's worden vrijwel jaarlijks verbeterd, zowel fysiek als met vernieuwingen op het gebied van machine learning die op foto's en video's wordt toegepast. Vooral de Pro-modellen zouden verbeteringen krijgen, met grotere lenzen en grotere sensoren. Het Max-model zou ook verbeterde beeldstabilisatie met de technologie sensor shift krijgen.

De nieuwe iPhones zouden daarnaast kunnen filmen in portretmodus, waarbij de achtergrond onscherp wordt gemaakt. Die functie was tot nu toe alleen beschikbaar bij foto's op de iPhone. Ook zouden de Pro-modellen straks beelden kunnen schieten in ProRes, een beeldcodec die wordt gebruikt door professionele gebruikers.

AirPods 3: voor het eerst een nieuw uiterlijk

Naast de iPhone 13 zou Apple ook de AirPods 3 onthullen. Voor het eerst sinds Apple zijn draadloze oordoppen in 2016 onthulde, zou er een nieuw ontwerp komen. Dat ontwerp zou lijken op dat van de AirPods Pro: kortere steeltjes, rondere oordoppen en een breder, korter oplaaddoosje.

De AirPods 3 zouden in tegenstelling tot de AirPods Pro geen rubberen oortips hebben. Die rubbertjes bij de Pro-oordoppen sluiten de oren af, en verbeteren zo de actieve ruisonderdrukking. Zulke 'active noise cancellation' zou dan ook niet naar de reguliere AirPods komen, maar beperkt blijven tot het Pro-model.

Wel zou de accuduur van de nieuwe AirPods verbeterd zijn, en zou het laaddoosje standaard draadloos oplaadbaar zijn. De waterbestendigheid zou verbeterd zijn en er zou ondersteuning zijn voor ruimtelijk geluid. Sinds kort biedt Apple een groeiend deel van zijn Apple Music-bibliotheek aan in Dolby Atmos, nieuwe AirPods zouden dat driedimensionale geluid beter moeten kunnen nabootsen.

Apple Watch Series 7: nieuw ontwerp

Het is dit jaar alweer drie jaar geleden dat de Apple Watch Series 4 verscheen, en het horloge zijn eerste uiterlijke vernieuwing bracht. Nu zou het opnieuw zover zijn, met een ontwerp dat aansluit op dat van recente iPhones en iPads: met platte randen dus.

Naast die platte randen zouden ook de schermranden opnieuw kleiner worden. Fysiek zouden de Apple Watches even groot blijven, maar door die smallere randen groeit toch het schermformaat. Ook zou het scherm dichter naar het oppervlak worden gebracht, waardoor het beter leesbaar zou zijn bij veel licht.

Verder zou de nieuwe Apple Watch een grotere accu bevatten en daardoor sneller zijn, maar gebruikers zouden dat niet merken. Ook de processor wordt sneller. Nieuwe sensoren voor gezondheid zouden dit jaar niet worden toegevoegd; een sensor voor lichaamstemperatuur zou zijn verplaatst naar 2022. Ook een nieuwe versie van de goedkopere Apple Watch SE en een stevigere versie van de Apple Watch worden pas volgend jaar verwacht.

iPads en MacBooks?

Volgens de doorgaans goed ingelichte Mark Gurman van Bloomberg heeft Apple dit najaar nog meer in petto. Zo zou de iPad Mini voor het eerst volledig vernieuwd worden, met dunnere schermranden en een ontwerp dat beter zou aansluiten op de iPad Air en iPad Pro. Verder zou de reguliere iPad worden vernieuwd en daarmee sneller en dunner worden.

Apple zou dit jaar ook nog komen met nieuwe modellen van de MacBook Pro. Dat model zou een snellere versie van Apple's eigen Mac-chip bevatten, de M1X. Daarmee zou de laptop echt op veeleisende, professionele gebruikers zijn gericht.

In navolging van de iPad Pro zou de nieuwe MacBook Pro ook een miniled-scherm krijgen. Zo'n scherm heeft een fijnmaziger backlight en daarmee een hoger contrast, zonder de nadelen van een oled-scherm. De nieuwe MacBook Pro neemt volgens sommige geruchten weer afscheid van de Touch Bar, en brengt de reguliere functietoetsen terug. Ook poorten zoals HDMI en SD-kaart zouden na jaren van afwezigheid terugkeren, net als de MagSafe-oplader.

Tweede event

Mogelijk kiest Apple er voor om bepaalde producten tijdens een ander event later dit jaar aan te kondigen. Volgens Gurman is het aannemelijk dat de nieuwe iPads en MacBooks pas bij dat tweede event worden onthuld.

Kijk ook: Tim Cook, de man van 2 biljoen