©Majin Bu

Alles wat over de iPhone 16 is uitgelekt: van nieuwe kleuren tot betere batterij

Alles wat over de iPhone 16 is uitgelekt: van nieuwe kleuren tot betere batterij

19 februari om 21:35
Laatste update: 19 februari om 21:38

Hoewel de iPhone 16 nog zo'n half jaar op zich laat wachten, zijn er al veel details over de nieuwe iPhones uitgelekt. Van een paar nieuwe kleuren tot verbeterde camera's. We zetten alles voor je op een rij. 

Volgens Majin Bu, de Apple-insider die eerder de beelden lekte van de vermeende nieuwe camera van de iPhone 16, laat nu ook weten dat de iPhone 16 Pro waarschijnlijk in twee nieuwe kleuren zal verschijnen: naar eigen zeggen als 'woestijngeel' (Desert Titanium) en 'cementgrijs' (Titanium Gray). Deze laatste zou blijkbaar erg gaan lijken op de Space Gray-variant van de iPhone 6. Daarnaast zouden er nog een paar kleuren in de maak zijn, maar die zijn minder zeker.

Verticale camera-opstelling

Eerder schreven we al dat de achterste twee cameralenzen van de iPhone 16 verticaal gepositioneerd worden. Deze opstelling zou kennelijk beter geschikt zijn voor het opnemen van 'spatial video', oftewel: om beter compatibel te zijn met de nieuwe Apple-bril Vision Pro.

Daarnaast zou de camera zelf ook een upgrade krijgen. Zo zou het Pro-model een ultragroothoekcamera krijgen van 48 megapixel (maar liefst vier keer zoveel als de huidige iPhone 15 Pro). De zoomlens zou hierbij ook verbeterd moeten worden.

Ruim 30 uur batterij

Naast een betere camera zou de iPhone 16 Pro Max, het duurste model, ook de beste batterij in een iPhone ooit krijgen. Hoe lang de accuduur precies wordt, is nog onduidelijk, maar aangezien de huidige iPhone 15 Pro Max het nu al bijna 30 uur volhoudt, is veelzeggend.

Apple zou dit voor elkaar krijgen door nog zuinigere onderdelen te gebruiken en meer ruimte te hebben in de behuizing.

WiFi 7 en opnameknop

De iPhone 16 zou volgens analist Jeff Pu ook werken aan een integratie van de nieuwste versie van WiFi, versie 7. Kort samengevat zou deze nieuwe versie stabieler moeten zijn en zouden je bestanden tot wel vier keer sneller over het netwerk worden vervoerd. 

Bovendien zou de 'actieknop', het knopje dat boven het volume toegang biedt tot specifieke functies, naar alle iPhone 16-modellen komen. Deze zou bovendien gebruikt kunnen gaan worden voor stemopdrachten, mogelijk met de nieuwste AI-versie van Siri.

Vier versies

Daarnaast wordt er verwacht dat de iPhone 16, zoals bij de iPhone 15, weer in vier verschillende versies wordt uitgebracht: het standaard model, de iPhone 16, de Plus, Pro en Pro Max. Opvallend is dat de Pro-modellen ook iets zullen toenemen in grootte in verhouding met de iPhone 15 Pro (en Max). Volgens het rapport zouden beide modellen zo'n halve centimeter groter worden. Meer scherm is tenslotte nooit verkeerd.

Verwachting over de verkoop

Volgens analisten zal de iPhone 16-serie minder goed gaan verkopen. Analisten van de Britse bank Barclays denken dat de iPhone 16 voor de meeste consumenten relatief weinig nieuwe functies biedt ten opzichte van zijn voorgangers. Daarnaast doen mensen simpelweg langer met hun huidige iPhone. Onlangs werd al bekend dat Nederlanders steeds langer wachten om een nieuwe smartphone te kopen.

Opvouwbare iPhone 17?

Hoewel nog verre van zeker, gaan er ook berichten rond dat Apple zijn eerste opvouwbare iPhone aan het voorbereiden is. Deze zal dus waarschijnlijk niet dit jaar verschijnen, maar het is opvallend als Apple hier toch mee aan de slag is gegaan. Zoals gewoonlijk zal Apple zijn tijd nemen om zulke nieuwe ontwerpen eerst volledig te perfectioneren, zoals het al deed bij de Vision Pro.

Lees meer nieuws over Apple en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.