Apple komt inzinking te boven en verwacht nu weer groei

©Unsplash

Apple komt inzinking te boven en verwacht nu weer groei
2 mei om 23:51
Laatste update: 4 mei om 02:19

Apple heeft afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht geboekt. Er is nog wel sprake van een omzetdaling, maar na een reeks van slechte kwartalen verwacht Apple dit kwartaal weer een lichte groei.

Apple heeft zijn nieuwe kwartaalcijfers gepresenteerd. De kwartaalomzet daalde met 4,3 procent naar 90,8 miljard dollar, maar dat was beter dan wat analisten gemiddeld hadden verwacht. Ook de winst was iets meer dan werd voorspeld op Wall Street. De nieuwe cijfers kwamen volgens Bloomberg dan ook 'als een opluchting voor beleggers', waarna de beurskoers van Apple omhoog ging.

In vijf van de afgelopen zes kwartalen boekte Apple omzetdalingen, vooral door de afnemende iPhone-verkoop en tegenvallende resultaten in China. Maar de ommekeer lijkt inmiddels in zicht. Het bedrijf verwacht dit kwartaal nog wel een kleine omzetdaling, maar voorziet voor heel 2024 wel weer een lichte omzetgroei.

Nieuwe iPads en AI-functies

Apple heeft dan ook veel in petto voor de rest van het jaar. Zo onthult het bedrijf op 7 mei zijn nieuwe iPads, de eerste update van de tablets in anderhalf jaar. Later dit jaar wil Apple een reeks nieuwe AI-functies lanceren, onder meer op de iPhone. Over die plannen vertelt de iPhone-maker meer tijdens het jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC in juni. Volgens Apple-cfo Luca Maestri doet Apple ‘aanzienlijke investeringen’ in AI. "We denken dat we goed gepositioneerd zijn", aldus de topman tegen Bloomberg. 

'Blij met resultaten in China'

De iPhone is goed voor ongeveer de helft van de omzet van Apple. In het tweede kwartaal leverde de iPhone 46 miljard dollar op, vergeleken met 51,3 miljard in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Maestri vindt de zorgen over de iPhone op de Chinese markt, waar concurrent Huawei bezig is met een grote comeback, niet terecht. "We zijn blij met onze resultaten in China. De werkelijkheid is anders dan wat je soms leest." De omzet van Apple in China was afgelopen kwartaal 16,4 miljard dollar, terwijl analisten 15,9 miljard hadden voorspeld.

De diensten van Apple waren afgelopen kwartaal een lichtpuntje, met een omzet van 23,9 miljard, terwijl Wall Street 23,3 miljard had verwacht. Onder de diensten vallen onder meer Apple Music, Apple TV, iCloud en de App Store.

Van iPhone 16 tot M4-chips

Dit najaar brengt Apple waarschijnlijk iPhone 16 uit. Ook worden de eerste MacBooks en iMacs met de nieuwe M4-chips verwacht. Mogelijk komt het bedrijf ook nog met de nieuwe Apple Watch X, maar wellicht wordt die introductie uitgesteld tot 2025.

Lees meer nieuws over Apple en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.