Want kun je verwachten van Apple’s WWDC?

©Apple

Want kun je verwachten van Apple’s WWDC?
10 juni om 16:15
Laatste update: 10 juni om 16:20

Vanavond is het zover: dan trapt Apple zijn Worldwide Developer Conference (WWDC) af. De keynote met topman Tim Cook en zijn collega’s is het startsein van vier dagen aan sessies voor ontwikkelaars over alles wat er wordt aangekondigd. Maar waar komt Apple vanavond precies mee?

Dat zie je in ieder geval tijdens de keynote van vanavond. Die is al opgenomen, maar wordt vanavond om 19.00 uur Nederlandse tijd uitgezonden op YouTube, via Apple TV en op de website van Apple.

Alle ballen op AI

Wat gaat Apple doen met AI-functies? Dat vraag jij je natuurlijk ook af en Apple móet die vraag gaan beantwoorden. Tim Cook liet in februari al weten dat dit in 2024 nog gaat gebeuren. Verwacht dus uitleg over de implementatie van AI, waarschijnlijk in de vorm van functies die je helpen om zaken in het dagelijks leven makkelijker te maken.

Siri 2.0

Wie ook gaat profiteren van AI-functies is assistent Siri, die inmiddels flink verouderd is. De volgende versie van Siri wordt aangedreven door generatieve AI, dus je kunt erop rekenen dat Siri 2.0 wordt onthuld. De New York Times meldde afgelopen maand al dat er in juni meer bekend wordt gemaakt over de nieuwe Siri.

iOS 18

Met een geplande release en september en een sappig lek van begin mei, is het een zekerheid dat iOS 18 officieel uit de doeken wordt gedaan. De volgende grote iPhone-update laat je waarschijnlijk app-iconen anders ordenen, er komen forse update voor alle Apple-apps en ondersteuning voor RCS.

iPadOS 18

Bij een nieuwe update voor de iPhone kan de iPad uiteraard niet achterblijven. Verwacht daarom ook een onthulling van iPadOS 18, met daarin veel functies die ook te zien zullen zijn in iOS 18. Het is nog wel de vraag of de iPad exclusieve functies krijgt, zoals dat twee jaar geleden het geval was met de multitask-functie Stage Manager.

Kleine update voor watchOS 11

Na de gigantische watchOS 10-update van vorig jaar zal Apple het ditmaal wat rustiger aan doen met watchOS 11. Verwacht dus kleinere upgrades en een beperkt aantal nieuwe functies.

De volgende processor

Op een WWDC moet er natuurlijk over chips gebabbeld worden. Waarschijnlijk zal je iets horen over de volgende processor van de iPhone, die mogelijk A18 wordt genoemd. Die moet in ieder geval betere performance bieden voor AI-functies. Een aankondiging van de processor zou in lijn liggen met de soortgelijke M4-chips die Apple in de nieuwe iPad Pro heeft gestopt.

Eerste grote update voor Apple Vision Pro

Sinds februari ligt de Apple Vision Pro in de Amerikaanse schappen, dus we mogen wel van Apple verlangen dat het vanavond de eerste grote update voor visionOS onthult. Die zal waarschijnlijk algemene verbeteringen brengen, naast optimalisatie van standaardapps voor de Apple Vision Pro. Eerder lekte al uit dat de bril deze maand naar de internationale markt komt, dus ook daar zal je iets over horen.

Lees meer over Apple, of blijf op de hoogte via de Bright-app voor iOS.