Google Chrome-laptops in juni in Nederland

Google Chrome-laptops in juni in Nederland

12 mei om 08:22
Laatste update: 28 april om 23:52

De eerste laptops met Google Chrome OS van Samsung en Acer zijn op 15 juni ook in Nederland te koop.

Nederland staat in het rijtje van de eerste zeven landen waar de eerste twee notebooks van Acer en Samsung met Google Chrome OS vanaf medio volgend jaar verkrijgbaar zijn. Webshop Laptopshop.nl van Coolblue biedt ze de eerste periode exclusief aan.

Chromebooks, zoals Google ze noemt, krijgen net als de Chrome-browser elke paar weken automatische updates. Ze blijven daardoor volgens Google snel en veilig werken. Chromebooks zijn bedoeld voor werken in de cloud met de webdiensten van Google en anderen. Sommige functies werken ook zonder een verbinding, zoals Gmail, Calendar en Docs.

Er zijn twee modellen: eentje van Acer en eentje van Samsung. De laptops hebben beiden 12 inch schermen en dual-core Atom-chips. Samsung noemt zijn model de 5 Series: 1,66 Ghz, 16 GB ssd, 8,5 uur accuduur, 1 megapixel webcam, sd-slot en vga-out. Hij kost in de VS 429 dollar. De Nederlandse prijs is nog niet bekend. Dat geldt ook voor het Acer-model, dat beschikt over een led-scherm, een hdmi-poort, 6 uur accuduur en hd-audio.

In Nederland levert KPN prepaid 3G-bundels voor Chromebooks: 10 euro voor 62,5 MB, 20 euro voor 200 MB. Huidige adsl-klanten van KPN krijgen de eerste twee maanden 1 GB gratis. De laptops zijn niet gesimlockt, dus ook sim-kaarten van T-Mobile en Vodafone werken.

Aan Nederlandse gebruikers in het onderwijs en het bedrijfsleven verhuurt Google binnenkort ook Chromebooks voor respectievelijk 20 en 28 dollar per gebruiker. De Chrome-browser heeft nu 160 miljoen gebruikers. Vorig jaar waren dat er rond deze tijd nog 70 miljoen.

<object data="http://www.youtube.com/v/TVqe8ieqz10?fs=1&amp;hl=nl_NL&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" height="252" width="390"><param name="data" value="http://www.youtube.com/v/TVqe8ieqz10?fs=1&amp;hl=nl_NL&amp;rel=0"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowscriptaccess" value="always"><param name="src" value="http://www.youtube.com/v/TVqe8ieqz10?fs=1&amp;hl=nl_NL&amp;rel=0"><param name="allowfullscreen" value="true"></object>

Lees meer over:

Deel via