Killswitch voor iPhones met jailbreak?

Killswitch voor iPhones met jailbreak?
23 augustus om 08:56
Laatste update: 29 april om 04:00

Een Apple-patent beschrijft hoe een iPad of een iPhone je kan herkennen. En in de gaten houdt wat je allemaal uitspookt op het apparaat.

Apple heeft een patent aangevraagd voor een beveiligingsconcept van mobiele apparaten die je daarmee persoonlijk herkennen via de camera, je hartslag of je stem. Herkent de iPhone je niet dan zou de software de rechtmatige eigenaar via mail, een telefoontje of een mailtje op de hoogte kunnen brengen. Bovendien zou de software een foto met de lokatie van de gebruiker naar de eigenaar of de politie kunnen sturen. De software houdt ook in de gaten of je buitengewone handelingen uitvoert, zoals hacken, jailbreaken of een simkaart verwijdert.

Klinkt als een mogelijke killswitch voor jailbreaking dus. Een andere mogelijke toepassing zou kunnen zijn dat je voor al je familieleden eindelijk een eigen account op de iPad zou kunnen instellen. De iPad herkent dan automatisch wie hem gebruikt en schakelt over op het account voor die persoon. Daar zijn allerlei apps voor te bedenken, zoals Sticky Notes waarbij je een notitie achterlaat voor je partner die deze automatisch ziet zodra hij of zij de iPad oppakt en herkend wordt.

Overigens is Apple niet de enige die aan dergelijke toepassingen werkt. Wetenschappers aan de universiteit van Manchester ontwikkelden onlangs een werkend prototype van betrouwbare gezichtsherkenning op een Nokia N900. Een van de genoemde toepassingen is mobiel bankieren. Je hoeft geen wachtwoorden meer te onthouden. Bovendien is het theoretisch een stuk veiliger omdat je 'gezicht' niet gestolen kan worden zoals een pincode of een wachtwoord. Uiteraard moet in de praktijk blijken of dat ook daadwerkelijk zo veilig is als verwacht.

Lees meer over:

Deel via